Fråga: Är det viktigt att bevaka sitt varumärke mot intrång?
Hej, Vi har registrerat ett flertal varumärken som har blivit beviljade både i Sverige men även internationellt. Vi har däremot uppmärksammat att ett väldigt snarlikt varumärke används av ett företag som är verksamma inom samma bransch. Finns det någon myndighet som kontrollerar eller måste vi själva vara aktiva och granska marknaden för att säkerställa att det inte sker något intrång?
Legalbuddy svarar

Framtagandet av ett varumärke innebär ofta stora investeringar i tid och pengar. Att du registrerat ditt varumärke innebär däremot inte ett skydd mot att någon annan, medvetet eller omedvetet, kan registrera samma eller ett liknande varumärke. Varumärkesmyndigheter världen över kontrollerar generellt inte om det finns liknande varumärken registrerade sen tidigare, det är alltså ditt eget ansvar att påpeka eventuell förväxlingsrisk. 


Att kontinuerligt söka igenom de olika databaserna för registrerade varumärken manuellt är ett näst intill omöjligt arbete. Vår varumärkesbevakning skannar automatiskt databaserna i realtid efter lydelser eller figurer som liknar ditt varumärke. Resultaten granskas av vårt legal-team, som baserat på sin expertis av branschen filtrerar ut de träffar som utgör ett reellt hot. Resultaten presenteras på ett lättöverskådligt sätt i din plattform Ports Management. Detta gör att du omedelbart kan agera på intrång och på ett proaktivt sätt förhindra skador på ert varumärke och dess anseende. Tjänsten kan även användas för att bevaka konkurrenters ansökningar. 


Är det så att våra experter upptäcker intrång finns det olika åtgärder att vidta. Exempel på dessa är att invända mot varumärkesansökan, skicka ett varningsbrev eller att inleda en tvist.  


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte inom varumärkesskydd.


Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan