Fråga: Behöver man ta hjälp med en varumärkesansökan?
Jag arbetar som marknadschef på ett företag sedan några år tillbaka och har inte särskilt mycket kunskap och erfarenhet om immateriella rättigheter. Vi har sedan tidigare fått beviljat varumärkesskydd från PRV men endast i en varumärkesklass. Vad innebär det att ett varumärke är registrerad inom en särskild varumärkesklass och är det möjligt för oss att nu lägga till ytterligare varumärkesklasser?
Legalbuddy svarar

Varumärkesklasser delar in produkter och tjänster i olika kategorier – till exempel livsmedel, leveranstjänster samt återförsäljning av olika slags varor. När du ansöker om registrering av ett nytt varumärke vill du vara säker på att märket skyddas för precis den typen av varor och/eller tjänster det ska användas till. Utan rätt skydd står du i praktiken utan juridiska rättigheter för ditt märke inom de varu- och tjänstekategorier du verkar, vilket i sin tur kan få konsekvenser för ditt företag. 


Genom att välja rätt varumärkesklasser i samband med registreringen av ditt varumärke säkrar du ensam dispositionsrätt av ditt märke – och allt som hör det till – inom just de kategorierna. 


Bra att tänka på när du väljer varumärkesklass 

  • Ska du både tillverka och sälja en vara bör du välja varumärkesklass för själva produkten (klass 1-34), såväl som för tjänsten (klass 35-45) – det vill säga försäljningen. 
  • Lägg bara till varor och tjänster som du faktiskt använder varumärket till, eller som du avser använda det till inom kort. 
  • Det är inte möjligt att lägga till ytterligare produkter eller tjänster i efterhand. Se därför över din ansökan ordentligt innan du skickar in den. 
  • Extra varumärkesklasser – det vill säga fler än en – är förenade med en extra avgift. En registrering i Sverige kostar mellan 2 000 kronor och 6 000 kronor, beroende på hur många klasser du önskar skydda. Vid EU-registrering tillkommer en avgift om 50 euro för en andra varumärkesklass, samt 150 euro per ytterligare klass utöver det. 


Verkar det krångligt? Ta hjälp av våra varumärkesexperter 

  • Val av varumärkesklasser görs i samband med att du ansöker om varumärkesregistrering – en process som kan upplevas både tidskrävande och snårig om du aldrig gjort det tidigare. Lyckligtvis finns proffsig hjälp att få. 
  • Hos oss på Ports Group kan du som företagare boka in ett så kallat klassningssamtal, under vilket du får hjälp med allt som rör registrering av ett nytt varumärke, inklusive val av lämpliga varumärkesklasser. Våra erfarna varumärkesexperter har såväl juridisk som teknisk och digital kompetens och finns med dig från start till mål. Vi ser till att din ansökan blir korrekt samt att ditt varumärke skyddas från intrång av olika slag 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.


Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan