Fråga: Bör man göra en förundersökning innan man ansöker om ett varumärke?
Hej, Jag driver tillsammans med min sambo ett företag som ägnar sig åt konsultverksamhet och vi har nu bestämt oss för att vi vill skydda vår logotyp och layout. Finns det något särskilt vi måste undersöka innan vi ansöker om varumärkesskydd och vad skulle bli konsekvensen om det finns snarlika varumärken som redan är registrerade?
Legalbuddy svarar

För att skapa rätt förutsättningar från början och hjälpa dig att undvika förelägganden och extra kostnader, lägger vi stor vikt vid förundersökningen. Förundersökningen syftar till att upptäcka om det finns förväxlingsrisk med ett redan registrerat varumärke eller om du har möjlighet att ansöka om ensamrätt.  


Vi kan genomföra förundersökningar på samtliga marknader, för samtliga typer av varumärken och för samtliga varor och tjänster. Sedan erhåller du en fullständig rapport över våra fynd, med analyser kring de eventuella risker vi hittat och vår rekommendation för nästa steg i processen.  


Att ta hjälp av oss i ett tidigt skede genom en förundersökning gör också att vi kan upptäcka om ditt varumärke över huvud taget går att registrera. Om vi upptäcker att det saknas särskiljningsförmåga, eller att det finns risk för förväxling med äldre rättigheter, kan vi rådge er att justera eller till och med byta ert varumärke.  

Innan du lägger tid och pengar på att färdigställa ett namn eller en logotyp kan det således vara en god idé att konsultera ett varumärkesombud som Ports Group kring en förundersökning. Detta för att säkerställa att ditt varumärke inte faller på ett direkt registreringshinder.  


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.


Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

Boka 30 min gratis rådgivning med Portsgroup, utan förbindelser!

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan