Fråga: Domän eller varumärke – vad är bäst? Behövs båda?
Vi jobbar med vår marknadsföringsstrategi och behöver ett domännamn men behöver vi även ett varumärke? Eller räcker det med varumärke? Vad är bäst? Behövs båda?
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Domännamn är både en adress och ett företags identitet på internet. Ett varumärke är ett kännetecken/namn för just dina varor/tjänster men kan också vara ett namn på ditt företag på en viss marknad.

Har du registrerat ett domännamn har du ensamrätt till just den adressen på internet, t ex legalbuddy.se där du kan presentera ditt företag och era varor och/eller tjänster. Du har dock inte ensamrätt till varken ditt företagsnamn eller till ditt namn på dina varor/tjänster förrän du har registrerat dels ditt företagsnamn och dels ditt kännetecken/namn på dina varor/tjänster som varumärke. Detta sker i olika steg hos olika myndigheter. 


Det kan vara av god idé att agera snabbt när du har en klar idé om vad du vill att ditt företag, din domän och dina produkter/tjänster helst ska kallas. Därefter undersöker du så gott du kan om namnet verkar upptaget av andra och om det uppfyller vissa krav som finns för t ex varumärke. Ta gärna hjälp av register (som t ex whois.net och Svensk Varumärkesdatabas eller TMview) och internet för att få en så god bild som möjligt. Så fort man har gjort en undersökning klar så bör man agera snabbt.


Du har alltså ingen garanterad ensamrätt till varumärket när du registrerat och fått ensamrätt till domännamnet. Till skillnad från domännamnet där du uppbär en ensamrätt globalt sett på hela internet så är ett varumärke primärt en nationell rättighet, dvs. om du ansöker om ett varumärke i Sverige så gäller det för Sverige endast. Det finns dock även möjlighet att registrera t ex ett varumärke med giltighet i hela EU. Då får du en rättighet att ensamt använda detta varumärke i alla EUs medlemsländer. 


Varför är det då viktigt att varumärkesregistrera också förutom domännamnsregistrera? Jo, du kan med ditt varumärke tydligt positionera dig på marknaden och bygga värdet och anseendet av din produkt/tjänst och ditt företag genom din ensamrätt. Du kan också enkelt göra affärer med din registrerade rättighet som t ex att sälja eller licensiera ut den. Med en ensamrätt på marknaden kan du även hindra andra från att använda ditt varumärke eller likande namn på liknande produkter/tjänster. Du kan också effektivt hindra andra som missbrukar ditt varumärke och därmed ditt anseende som sitt eget varumärke eller domännamn. Därför är det en stor konkurrensfördel och av värde att även registrera ett varumärke förutom domännamnet.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan