Fråga: Har arbetsgivaren rätt att ändra eller upphöra med bonus?
Hej vi har haft ett bonusavtal i vårt företag i ca 30 år nu säger våran arbetsgivare upp med omedelbar verkan. Kan han göra så?
Legalbuddy svarar

Hej Fredric,


Tack för din fråga. Det som är avgörande för svaret på din fråga är om bonussystemet var ensidigt reglerad av arbetsgivaren eller del av ett avtalsförhållande mellan dig och din arbetsgivare.


Vi börjar med att titta på det första alternativet. Det är inte ovanlig att anställda ges möjlighet att vara delaktiga i bonussystem som arbetsgivaren erbjuder. För att hitta villkoren behöver man ta del av bolagets riktlinjer eller policys. När detta är fallet har arbetsgivaren ensidig rätt att bestämma om bonussystemet ska ändras eller upphöra att gälla.


Det andra alternativet är att bonussystemet är föremål för ett avtal som du har ingått med arbetsgivaren. Det vanligaste exemplet på detta är när rätten till bonus har skrivits in eller bifogats anställningsavtalet. När bonusen är del av ett avtal har arbetsgivaren inte rätt att ensidigt göra ändringar eller säga upp bonussystemet att gälla. Detsamma gäller för andra likande förmåner som skrivits in i anställningsavtalet såsom lön eller semesterdagar.


Slutligen har arbetsgivaren aldrig har rätt att ändra eller upphöra med bonussystem innan förhandling har förts med en facklig representant, i de fall arbetsgivaren är knuten till ett kollektivavtal. Detta gäller oavsett om bonussystemet är ensidigt reglerat genom policy eller genom ömsesidigt anställningsavtal.


Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du välkommen att kontakta oss,

Pernilla Blomqvist

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan