Fråga: Hur fungerar en ansökningsprocess för varumärken i Sverige?
Hej, jag har under några år bedrivit ett bolag som nu börjar ta fart. För att skydda min affärsidé och varumärke har jag nu börjat undersöka mina möjligheter att ansöka om varumärkesskydd; till och börja med tänkte jag registrera varumärket i Sverige. Hur går ansökningsprocessen till och är det något särskilt man ska tänka på?
Legalbuddy svarar

När alla förberedelser är i sin ordning är det dags att gå vidare med en ansökan om varumärkesregistrering. Registreringen görs enklast elektroniskt via PRV:s hemsida, men det går också att ladda ned blanketter att fylla i för hand. När du skickat in din ansökan får du en kopia på den skickad till din e-post. Därefter följer en process i följande steg: 

  • PRV kontrollerar att det inte föreligger några hinder för ansökan. 
  • Din varumärkesansökan publiceras efter några veckor. (Observera att publiceringen är offentlig för vem som helst att se. Vill du vara säker på att få ett visst domännamn till ditt varumärke bör du därför se till att skydda det specifika domännamnet innan du ansöker om själva varumärkesskyddet.) 
  • Invändningsperioden startar. Äldre rättighetsinnehavare ges möjlighet att inom tre månader efter ingiven ansökan invända om de anser att din ansökan är för lik deras registrerade varumärke/n . 
  • Din varumärkesregistrering registreras inom ungefär ett halvår (förutsatt att inga invändningar gjorts). 
  • Varumärket publiceras i Svensk Varumärkesdatabas och du erhåller ett registreringsbevis för ditt varumärke.


Sammantaget brukar en varumärkesregistrering ta fyra till sex månader från inkommen ansökan till registrering, inräknat den tre månader långa invändningsperioden. 


Invändningsperioden innebär att andra varumärkesinnehavare kan invända mot din ansökan för att de anser att ditt varumärke är identiskt eller förväxlingsbart med deras varumärke. Skulle en invändning komma in ges du möjlighet att själv eller via ombud bemöta eller bestrida den innan PRV fattar beslut i ärendet. Ofta kan man även försöka nå en samförståndslösning med den aktör som invänt, exempelvis genom att med ett ombuds hjälp förhandla fram ett samexistensavtal. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan