Fråga: Jag vill registrera mitt varumärke i hela världen hur gör jag och vad kostar det?
Jag driver ett bolag sedan cirka 10 år tillbaka. Företaget grundades här i Sverige men har nu kommit att bedriva handel även i flera andra länder som Tyskland, Danmark och USA. Jag undersöker därför möjligheterna att registrera varumärket internationellt för att få skydd i hela världen. Hur går jag tillväga och vad kommer det i grova drag att kosta mig?
Legalbuddy svarar

Generellt kan man säga att du får börja med att ansöka om ditt varumärke i ett land, när det blir godkänt och registrerat kan du genom WIPO (World Intellectual Property Organization) ansöka om att lägga till fler länder som då ärver din ursprungliga ansökans registreringsdatum. 


Många länder är med i WIPO, men inte alla. Du kommer att behöva lägga till ett antal Nationella ansökningar för att uppnå ditt syfte. 


Vissa ekonomiska unioner som EU erbjuder möjlighet att ansöka om ett varumärke som täcker de länder som är medlemmar i unionen. Det skulle kosta en stor summa pengar att ansöka om varumärkesskydd i hela världen och ta några år att färdigställa. 


En bättre lösning kan vara att utforma en analys och strategi för vilka marknader och produkter som är relevanta idag och om 5-10 år och arbeta proaktivt med att skydda sina produkter och tjänster inom relevanta klasser.  


Som ett komplement rekommenderar vi att sätta upp en Global bevakningstjänst för att upptäcka och kunna agera om någon annan part försöker registrera ett identiskt eller liknande varumärke på någon marknad. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.

Så skyddar du ditt varumärke inför en utlandsexpansion 

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan