Fråga: Vilka företag bör ansöka om varumärkesskydd?
Jag driver ett lite mindre bolag och har på senare tiden övervägt att ansöka om att få mitt varumärke skyddat men har insett att det kan vara kostsamt. Är det något jag borde göra eller är det endast en lönsam investering för större bolag eller bolag som är verksamma i särskilda branscher?
Legalbuddy svarar

Att säkra exklusiviteten till de juridiska rättigheterna för det egna varumärket ligger i alla företags intresse, såväl små som stora. Exklusiviteten skyddar det man redan har byggt upp och vill fortsätta bygga i framtiden – något som är lika viktigt oavsett vilken bransch man är verksam inom, hur stor man är och vilken marknad man verkar på. 


Förutom att skydda sitt varumärke rent juridiskt är det också viktigt att skydda sina domäner och cybersäkerheten. Att ett varumärke är skyddat enligt lag betyder förvisso att de som begår intrång kan få straffpåföljder, men det hindrar dem dessvärre inte från att försöka. För detta behövs istället skydd i form av till exempel domänbevakning samt olika typer av certifikat och brandväggar, med vilka man kan bygga en robust teknisk mur runt sitt varumärke. 


Att skydda hela varumärket i samtliga led är förenat med en viss kostnad, men är likväl något som bör prioriteras av alla företag. Samtliga är investeringar som ger mångfaldigt tillbaka. 


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan