Fråga: Marknadsföring av alkohol på sociala medier
Om ett bolag har restaurangverksamheter i Norge, Finland och Danmark och ska marknadsföra sitt restaurangkoncept (mat och både alkoholfria som alkoholdrycker) via ett och samma globalt instagramkonto - måste bolaget anpassa sig efter respektive lands marknadsföring (tänker i synnerhet på marknadsföring av alkohol)? Följarna till kontot kommer således bestå av både finska, danska och norska följare (men kan även förekomma följare från andra länder då kontot är öppet). Behöver man som bolag ta hänsyn till respektive lands lagstiftning om marknadsföring av alkohol för inlägg som inte är riktade/annonserade till ett visst lands invånare eller som inte nämner en viss restaurang i ett visst land?
Legalbuddy svarar

Den svenska marknadsföringsrätten och reglerna för marknadsföring av alkohol ska tillämpas på marknadsföring som har effekt i landet. Det är inte av betydelse var marknadsföringen eller företaget som genomför marknadsföringsåtgärden ursprungligen kommer ifrån eller vilket land företaget har sitt säte. 


Av praxis från marknadsöverdomstolen framgår att bedömningen om svensk marknadsföringsrätt ska tillämpas utgår från faktorer som: vilket språk som används, om prisuppgifterna som framkommer är angivna i SEK samt om det erbjuds möjlighet att få exempelvis en vara levererad till Sverige. Du nämner att marknadsföringen sker via ett globalt instagramkonto Vidare framgår att inläggen inte riktas mot ett visst land och marknadsför inte heller lokala restauranger. Det framgår inte vilket språk som används eller om priser framgår i viss valuta. 


Sammanfattningsvis, förutsatt att marknadsföringen får effekt i de olika länderna så måste ni ta hänsyn varje enskilt lands lagstiftning. Då ni bedriver restaurangverksamhet i Norge, Finland och Danmark och har följare från de länderna så är det troligt att marknadsföringen får sådan effekt att hänsyn måste tas till varje lands marknadsföringslagstiftning. Vi har tidigare även besvarat en liknande fråga om direktmarknadsföring inom Norden som du kan läsa mer om här. Om inläggen marknadsför alkohol så måste ni ta hänsyn till under vilka förutsättningar det är tillåtet att marknadsföra alkohol. Beakta att inläggens innehåll får betydelse och att det är skillnad om ni marknadsför restaurangverksamheten eller visar specifika drycker.

 

Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy och boka in ett gratis coachingmöte. 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan