Fråga: Utökning av verksamhet
Hej, vi har ett konsultbolag där vi erbjuder konsultlösningar inom ekonomi. Vi skulle nu vilja utöka konsultverksamheten till att även omfatta IT-frågor. Behöver vi göra något speciellt innan vi utökar? 
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad du behöver ta hänsyn till när du vill utöka din verksamhet. 


Det finns ett par saker som är bra för ett bolag att tänka på innan verksamheten utökas till ett nytt område. Först och främst måste bolagets bolagsordning och försäkring ses över. Sedan bör även tänkas över ifall den nya verksamheten ska bedrivas under ett särskilt företagsnamn eller eget varumärke.


Den verksamhet som bolaget bedriver måste spegla det som anges i bolagsordningen. I och med att bolagsordningen ska vara avgränsad och tydlig krävs inom de flesta branscher att verksamheten preciseras. För bolag som bedriver konsultverksamhet krävs att det område inom vilket konsultverksamheten ska bedrivas specificeras. Det är därför viktigt att ett konsultbolag, vid utökning till ett nytt område, ser över sin bolagsordning och säkerställer att det nya verksamhetsområdet finns beskrivet. För att ändringarna ska gälla måste det ske genom beslut på stämma och sedan registreras hos Bolagsverket.


Du behöver med stor sannolikhet även ändra din befintliga eller lägga till ny SNI-kod för den nya verksamheten. Detta kan göras på verksamt.se


Beroende på hur ditt försäkringsbrev är utformat kan du vidare behöva kontakta ditt försäkringsbolag för att undslippa problem om någon skada uppstår inom ramen för det nya verksamhetsområdet. 


Slutligen bör du fundera över ifall du vill att den nya verksamheten ska bedrivas under ett särskilt företagsnamn eller eget varumärke. Registrering av varumärke görs hos Patent- och registreringsverket (PRV) och anmälan av särskilt företagsnamn kan göras på verksamt.se.


Sammanfattningsvis bör du, innan du utökar din konsultverksamhet till att omfatta IT-frågor, se över din bolagsordning, SNI-kod och försäkring samt bestämma om den nya verksamheten ska bedrivas under eget varumärke eller särskilt företagsnamn, Behöver ni hjälp med detta eller önskar ytterligare vägledning är ni välkomna att boka tid hos en av våra jurister på https://legalbuddy.com/kontakt.

Missa inte detta när du startar upp verksamheten.

Ska du anlita en konsult? Vad är viktigt att tänka på? Ladda ner vår checklista så får du koll!

Skapa ett konsultavtal när du ska anlita extern kompetens eller arbetskraft. OBS gratistjänst


Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan