25 juli 2022

Nya regler vid anställning - tänk på detta!

Nya regler vid anställning - tänk på detta!

Från den 29 juni 2022 måste anställningsavtal följa särskilda informationskrav. Legalbuddy har därför uppdaterat vår mall för anställningsavtal så att det följer de nya reglerna. Läs vidare vad som gäller och vad du behöver tänka på nedan.   


Testa Avtalsautomaten - ta fram ett anställningsavtal gratis!


De nya bestämmelserna om arbetsgivares informationsskyldighet följer av arbetsvillkorsdirektivet och innebär ändringar i LAS (6 c § LAS). För anställningsavtal som ingåtts efter lagändringen den 29 juni 2022 gäller en utökad informationsplikt för arbetsgivare. För anställningsavtal som har ingåtts före lagändringen ska de äldre bestämmelserna om informationsskyldighet fortsatt tillämpas. Det finns alltså ingen anledning för arbetsgivare att uppdatera anställningsavtal som ingåtts före lagändringen, förutsatt att de uppfyller informationskraven enligt den äldre bestämmelsen. Dock ska arbetsgivare på begäran från anställd lämna information enligt de nya informationskraven. I Legalbuddy Plus får du tillgång till en blankett som kan användas om en anställd begär information enligt de nya informationskraven.


Arbetsgivarens skyldighet att lämna information framgår av 6 c § LAS och gäller oavsett längden på anställningen vilket innebär att arbetsgivare ska lämna information även vid en anställning som bara pågår en dag. Arbetsgivare ska lämna informationen skriftligen och om det sker digitalt så rekommenderas det att man sparar bevis på att informationen skickats över.  


Tidsfrister att hålla koll på 

För anställningsavtal som ingås framöver bör information lämnas i samband vid ingående av anställningsavtal, men ska lämnas “så snart som möjligt”, dock senast den sjunde kalenderdagen efter det att arbetstagaren har börjat arbeta. Vissa uppgifter ska lämnas senast en månad efter det att arbetstagaren har börjat arbeta.

 

Se över förbud mot bisysslor  

Det införs en ny bestämmelse som innebär att arbetsgivare inte får förbjuda arbetstagare att inneha en annan anställning, förutsatt att denna anställning inte är arbetshindrande, i konkurrens med eller annars skadar arbetsgivarens verksamhet. Genom ett kollektivavtal är det möjligt att göra avvikelser från denna bestämmelse, under förutsättning att avtalet respekterar det övergripande skydd för arbetstagare som avses i arbetsvillkorsdirektivet. 

 

De nya informationskraven är en del av flera ändringar i LAS. Från den 1 oktober börjar ytterligare nya bestämmelser att gälla. Det handlar bland annat om nya turordningsregler och att heltidsanställning blir huvudregeln när inget särskilt avtalats. Dessutom införs nya bestämmelser för allmän visstidsanställning. Idag gäller att en visstidsanställning övergår till en tillsvidareanställning när den anställde har varit anställd i en särskild visstidsanställning i sammanlagt mer än 24 månader under en femårsperiod. Från den 1 oktober gäller istället den halverade tiden, 12 månader. 

 

Kontakta oss för vidare hjälp  

De nya informationskraven gäller redan och omfattar alla anställningar oavsett längd. Redan nu är det viktigt att arbetsgivare ser över företagets rutiner vid nyanställningar och uppdaterar anställningsavtalen. Om arbetsgivarens brister i sin informationsskyldighet kan en arbetstagare föra talan om skadestånd för brott mot informationsskyldigheten (38 § LAS). I Legalbuddy Plus finns uppdaterade anställningsavtal (även för VD) samt material som arbetsgivare kan använda sig av för att säkerställa att ni följer de nya informationskraven. Har ni frågor är ni välkomna att kontakta oss.

Skapa ett anställningsavtal för din personal. OBS gratistjänst


Friendly image

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan