Fråga: Är det viktigt att domännamnet ägs av rätt bolag/ägare?
Hej, jag driver ett bolag och är ensam ägare genom ett holdingbolag. Sedan ungefär ett år tillbaka har vi anställt en ny VD i bolaget som nu håller på att se över våra immateriella rättigheter såsom varumärkesskydd och domänrättigheter. Hur bör man tänka vid registrering och ägande av exempelvis ett domännamn. Måste bolaget själv äga domänen och vilket bolag är mest lämpligt att äga domänen?
Legalbuddy svarar

Ja. Om domännamnet ägs en av grundare eller en anställd, till exempel, innebär det att den personen är den juridiska ägaren av domänen. Den personen har full kontroll över att kunna säga upp domänen, flytta domänen till en annan leverantör eller stänga ner hemsida, mail osv. Så se till att domännamnet ägs av rätt juridiska ägare. Generellt sätt inom en koncern bör domäner och varumärken ägas av moderbolaget eller holdingbolag. Men det kan finnas anledningar till att registrera dem på ett dotterbolag. Ett annat vanligt förekommande scenario är att domäner ägs av en reklambyrå eller IT konsult som har hjälpt ett bolag med att göra en första hemsida. I en värdering eller Due Dilligence ser man också ofta över IP rättigheterna i ett bolag, om de då inte ägs av bolaget kan det innebära problem vid värderingen eller förvärvsprocessen. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan