Fråga: Behöver vi ett biträdesavtal med vår advokatbyrå?
Hej, Vi har anlitat en advokatbyrå för att hantera en tvist med en före detta anställd. I samband med det behöver vi lämna ut lite personuppgifter till advokatbyrån. Kan vi lämna ut uppgifterna utan att vi tecknar ett personuppgiftsbiträdesavtal med advokatbyrån? Enligt byrån behövs inget avtal, tacksam för er syn på det hela.
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Advokatbyråer agerar på eget personuppgiftsansvarDet stämmer att ni kan lämna ut uppgifterna till advokatbyrån utan något biträdesavtal. Utlämnandet från er (som personuppgiftsansvarig) blir istället ett utlämnande till en annan personuppgiftsansvarig (advokatbyrån). När utlämnande sker mellan två personuppgiftsansvariga behövs inget biträdesavtal.


Advokatbyråer anses normalt ha ett så pass självständigt uppdrag att de har ett eget personuppgiftsansvar för de uppgifter som de behandlar inom ramen för sin verksamhet, inklusive de uppgifter som behandlas när de biträder sina klienter.


God sed och andra regler kräver också att de bevarar vissa uppgifter efter att ett uppdrag är slutfört, vilket ju inte skulle kunna ske om de agerade om personuppgiftsbiträde åt sina klienter (detta eftersom då klienterna skulle ha bestämmanderätt kring gallring och annan hantering av de aktuella personuppgifterna).

Kickstarta ditt GDPR-arbete med ett fastpris-paket med viktiga dokument och rådgivning.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med ett GDPR-säkrat biträdesavtal för personuppgifter till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan