Fråga: Hur ändrar jag företagsnamn?
Hej! Jag vill byta namn på mitt aktiebolag. Man behöver göra en ny bolagsordning, hur gör man det? Behöver man beslut om namnändring på en bolagsstämma?
Legalbuddy svarar
Karl Womack

Tack för att du vänder dig till Legalbuddy med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för hur du går tillväga för att ändra ditt aktiebolags namn.


Ändra aktiebolagets företagsnamn

Ett beslut om att ändra aktiebolagets företagsnamn innebär en ändring av bolagsordningen och beslutet ska således fattas på bolagsstämman (7:42 ABL). Namnändringen sker genom en anmälan till Bolagsverket på verksamt.se. Efter anmälan granskas det nya företagsnamnet. För att Bolagsverket ska bevilja ändringen måste vissa grundläggande krav vara uppfyllda. Bland annat måste det nya företagsnamnet överensstämma med den verksamhet som du bedriver. Bedömningen görs med utgångspunkt i den verksamhetsbeskrivning som framgår av bolagsordningen. Om företagsnamnet uppfyller kraven godkänns anmälan och du får en registeruppgift skickad till dig.


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy. Behöver du juridisk rådgivning i ett särskilt ärende kan du boka in ett möte med en av våra jurister.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan