Fråga: Hur skyddar man sitt varumärke i andra länder?
Hur gör jag för att skydda mitt varumärke utomlands? Vi är ett företag som snart lanserar våra produkter i andra länder och därmed undrar vi om vi måste göra något mer för att skydda vårt varumärke i andra EU-länder och internationellt?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Allmänt om varumärken

Kraven som ställs för att skydda ett varumärke genom registrering är att det är unikt och har särskiljningsförmåga. Om det varumärke du vill registrera kan förväxlas med namn eller firma som används i annan näringsverksamhet eller att det vilseleder allmänheten så föreligger hinder mot att registrera det varumärket. När du ansöker om varumärkesregistrering så ger det ensamrätt till kommersiellt utnyttjande 10 år i taget. När 10 års perioden löpt ut kan ni ansöka på nytt, och detta kan förnyas i princip hur många gånger som helst.


Skydda varumärken i flera länder

Det är viktigt att tänka på att din tidigare svenska varumärkesansökan endast gäller i Sverige. Vill ni ha skydda varumärket i flera andra länder så finns det olika sätt att gå tillväga beroende på om det är ett skydd i enstaka andra länder, hela EU eller internationellt som ni vill uppnå.


Om ni endast vill skydda ert varumärke i ett eller några enstaka länder så kan ni lämna in ansökan direkt till immaterialrättsmyndigheten i det aktuella landet, Se Lista över alla länders ansvariga myndigheter. Det blir då en separat ansökan för varje enskilt land, vilket är det enklaste om det handlar om ett fåtal länder.


Det ni kan tänka på att det är möjligt att begära prioritet om du ansöker om varumärkesskydd i ett annat land inom sex månader från din svenska ansökan. Att begära prioritet innebär att den dag du lämnade in din svenska ansökan räknas som inlämningsdag även för den nya internationella ansökan. Detta är viktigt om någon annan ansökt om ett liknande varumärke samtidigt som ni ansökt.


För att skydda ert varumärke i hela EU så gör ni en ansökan till EU:s immaterialrättsmyndighet, EUIPO. Ansökan för EU-varumärken gäller i Sverige.


För att skydda ert varumärke internationellt så gör du en ansökan till World Intellectual Property Organisation, WIPO. Det krävs dock att ni ansökt till PRV eller EUIPO redan, då den ansökan ligger till grund för ansökan hos WIPO. Hur man går tillväga kan ni lösa mer om här.


Sammanfattningsvis, så bör ni fundera på om ni vill skydda varumärket i enstaka länder, hela EU eller internationellt. Dessutom är det värt att fundera på andra skydd som kan bli aktuella för att skydda rätten till er produkt på bästa sätt. Beroende på vad för produkt det är fråga om så kan andra skydd behövas, exempelvis designskydd som skyddar mönster och former eller patent som är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning.


Om ni vill ha hjälp med att analysera hur era immateriella tillgångar bäst skyddas mot intrång så rekommenderar vi IPR-strategi Workshop. Att skydda sina produkter och sin teknologi från obehörigt utnyttjande av andra kan vara en överlevnadsfråga och det är viktigt att börja tidigt - boka ett gratis uppstartsmöte för att komma igång.

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan