Fråga: Liquidation preference
Vi förhandlar med ett riskkapitalbolag om en större investering i vårt bolag. De vill ha med en bestämmelse om “liquidation preference”. Vad menas med det?
Legalbuddy svarar

Liquidation preference (eller likvidationspreferens) är enkelt uttryckt en fördel för investeraren som innebär att denne får förtur över andra aktieägargrupper när bolagets kapital ska fördelas i händelse av att bolaget likvideras, säljs eller går i konkurs, s.k. liquidation event (likvidationshändelse). Hänvisningen till likvidationspreferens används för att klargöra vilka investerare som får betalt i vilken ordning och för att specificera hur mycket de får betalt vid en likvidationshändelse.  


Likvidationspreferens-klausuler är inte ovanliga när riskkapitalbolag investerar i startupbolag. Investerare kan då ställa som krav för sina investeringar att de får likvidationspreferens framför andra aktieägare. Detta minskar risken för investeraren från att förlora pengar genom att se till att de får tillbaka sina ursprungliga investeringar före andra parter. En likvidationspreferens kan även gälla om bolaget säljs med vinst. Likvidationspreferensen kan i sådana fall medföra att investeraren får förtur till försäljningslikviden. 


En klausul om likvidationspreferens har alltså främst betydelse i det fall bolag inte utvecklas som avsett och att man behöver gör en försäljning för att överleva eller helt avveckla verksamheten, t ex genom att sälja IP´n till ett annat företag. I det fallet kommer alltså den investerare som fått likvidationspreferens i aktieägaravtalet få tillbaka sina pengar först, vilket innebär att grundare, anställda och andra investerare får bära risken själva.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Starta bolag med andra? Då är det viktigt att ha ett avtal mellan er. Kolla denna checklista!

Skapa ett aktieägaravtal till fast pris med hjälp av erfarna affärsjurister.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan