Alternativ 1, du har varumärket registrerat för namnet du vill registrera som domännamn:
I så fall kan det finnas möjligheter att angripa problemet på juridisk väg. Om ett varumärke är registrerat innan domänen och du har möjlighet att argumentera för att du har mer rätt till domännamnet, att innehavaren kan anses ha handlat i ond tro, samt domännamnets ägare inte kan anses ha rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet finns möjligheter till att starta en tvist.
Som ett första steg rekommenderas en juridisk förundersökning för att undersöka hur starkt caset är, om det finns möjligheter att vinna caset är nästa steg att skicka ett varningsbrev till innehavaren där man argumenterar för sin sak och försöker påverka innehavaren att släppa domänen. Om det inte fungerar kan man starta ett tvisteförfarande där en bedömning görs om vem som har större rätt till domännamnet.
Alternativ 2, du har inte varumärkesskyddat namnet:
Då finns möjligheten att försöka köpa loss domänen. Här rekommenderas att anlita en expert för att försöka ta kontakt med ägaren och se om domännamnet är till salu och till vilket pris. Kontakten kan göras anonymt eller inte, beroende på case.
Därefter sker normalt sätt en förhandling om pris, kontrakt skrivs eller en tredjepartstjänst används för att säkra att pengar hålls i förvar tills domännamnet kontrolleras. Om man inte vill lägga pengar på att köpa loss en domän är ett alternativ att sätta upp en så kallad backorder på domänen där domänen automatiskt försöks registreras om den inte förnyas av nuvarande innehavare.
Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte där vi hjälper dig med domänhantering.
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!