Fråga: Starta ett fastighetsbolag för att äga och förvalta en fastighet
Hej! Vi är fyra delägare i en ekonomisk förening som driver en förskola tillsammans , ett personalkooperativ. Vi startade för 10 år sedan då vi köpte det hus som förskolan bedrivs i. Det är även en lägenhet på övervåningen där vi har en hyresgäst som hyr av oss. Vi har en fråga angående om att starta ett fastighetsbolag och om det går att starta det för oss och isåfall på vilket sätt vi ska gå tillväga? Vi funderar på om det går att göra ett fastighetsbolag av vårt hus? Och som vi fyra då äger, inte den ekonomiska föreningen. Går det att göra så? Vi tänker då att förskolan plus hyresgästen får hyra av fastighetsbolaget istället. Vi skulle vilja dela förskoleverksamheten och fastigheten. Hur ska vi gå tillväga i detta? Hoppas få klarhet av er
Legalbuddy svarar

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Att starta ett fastighetsbolag för att äga och förvalta er fastighet där både förskolan och en hyreslägenhet ingår är möjligt, men ni bör beakta nedan.

Första steget är bilda ett aktiebolag där ni fyra är ägare. Aktiebolaget skulle i så fall köpa fastigheten från den ekonomiska föreningen. Vi erbjuder lagerbolag till fast pris, läs mer.

Andra steget är att överlåta fastighet från den ekonomiska föreningen till det nya fastighetsbolaget. Den fastighetsöverlåtelse måste hanteras juridiskt - önskar ni hjälp med detta är ni välkomna att kontakta oss på nedan länk.

Vidare skriver ni att ni vill dela upp verksamheten så att förskolan och hyresgästen hyr av det nya fastighetsbolaget. En fördel med detta är att det separerar fastighetsförvaltningen från den pedagogiska verksamheten, men det kräver närmare översyn.


Om ni önskar vidare vägledning och hjälp att ta fram avtal för de olika transaktionerna är ni välkommen att boka ett första kostnadsfritt coachingmöte med en av våra jurister på denna länk.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa ett hyresavtal för andrahandsuthyrning av lokal.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan