Fråga: Aktieöverlåtelseavtal där betalning sker med revers
Hej, För ett år sedan sålde jag min del av ett bolag till en kollega. Det skedde med ett aktieöverlåtelseavtal med en revers där hen skulle betala tillbaka detta senast 12 månader efter. Den tiden/reversen har nu gått ur tiden och jag har fortfarande inte fått betalt för reversen/lånet och jag undrar vad som normalt sett gäller vid ett sånt ärende. Faller ägandet tillbaka till mig eller är det inte så enkelt? Vi har en ränteklausul som gäller ränta efter 9 månader men gällande 12 månader är det bara "reversen ska vara betald i sin helhet 12 månader efter aktieöverlåtelsen". Vad bör gälla här? Mvh Frågetecken
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.  


Ni har upprättat ett aktieöverlåtelseavtal och inledningsvis rekommenderas att du ser över om avtalet reglerar denna situation. Du nämner i frågan att betalning ska mot revers senast 12 månader efter överlåtelsen. Eftersom den tiden har löpt ut och du fortfarande inte har fått betalt så har du två alternativ - antingen häver du aktieavtalet och prestationerna går åter, eller så driver du in skulden via ett betalningsföreläggande.  


Om aktiebrev inte utfärdats kan du välja att häva aktieöverlåtelseavtalet genom att upprätta en hävningsförklaring. Du kvittar reversen/skulden mot köpeskillingen och upprättar en avräkningsnota för att dokumentera transaktionen. I Legalbuddy Plus hittar du en mall för avräkningsnota och du kan även skicka över den för e-signering direkt i portalen. 


Du kan också välja att försöka få betalt för skulden genom att starta ett ärende om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Läs mer om hur du går tillväga och ansök här.


Hoppas att detta besvarade din fråga. Om du behöver vägledning och vidare hjälp är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte.  

 

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa en avräkningsnota för aktier.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan