Fråga: Att tänka på vid användning av mjukvara licensierad under Apache
Hej, vi utvecklar en lösning med mjukvara baserad på både öppen källkod (Apache 2) och delar som är proprietära och "closed source". Vad behöver vi tänka på när vi erbjuder detta till kunder?
Legalbuddy svarar

Hej,


Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.


Smittorisk med Apache

Apache är en s.k. öppen licens, till skillnad från ex. GPL, och endast själva källkoden eller modifikationer som vidaredistribueras omfattas av licensvillkoren. Definitionen av modifikation eller ”derivative work” är att programbibliotekets källkod eller objektskod har modifierats vid införandet er lösning. Risken man vill undvika avseende open source-licenser såsom Apache är att den "smittar" hela lösningen som ni avser att sälja.


Undantag

För att undvika smittorisk för just Apache 2 finns undantag från ”derivative work”. När programmet (i detta fall er lösning) hålls helt separerat från open source-koden eller endast länkar till gränssnittet i open source-modulen aktualiseras undantaget. Ingen smittorisk finns i dessa fall även om vidaredistribution sker, så länge det Apache-licensierade programbiblioteket vidaredistribueras enligt nedan krav.


  • En kopia av licensen måste medfölja distribuerad kopia (p. 4.a)
  • Alla ”notices” om sådana textfiler finns i programbiblioteket, måste behållas och ingå i vidaredistributionen (p 4. c-d)
  • Övriga åtaganden - bl.a. om ni erbjuder support och garantier till programmet, måste alla bidragsgivare till programbiblioteket friskrivas. Vidare får man får inte använda Apaches varumärken och namn i annat än i ”notices”. (p. 6 och 9)


Givet att ingen modifikation av open source-programmet sker och ovan punkter följs vid distribuering kommer er lösning inte att smittas av Apache licensen som den öppna källkoden omfattas av. 


Slutsats och handlingsplan

Viktigt att tänka på när ni blandar kod från flera olika öppna källkoder och proprietär kod är att, utöver ovan angivet, även analysera hur dessa förhåller sig till varandra. Ibland finns kompabiliteten mellan olika licenser angiven i villkoren, men ibland behöver man söka vägledning i tolkningar och rättsfall för att säkerställa uppfyllelse av kombinationer av villkor. Att bryta mot villkor i open source licenser är, precis som för proprietära licenser att anses som upphovsrättsbrott. Man riskerar därmed skadeståndskrav och i Sverige finns straffbud kopplat till upphovsrättsbrott, innebärande att man kan dömas till böter eller fängelse i högst två år.


Behöver ni vidare hjälp att analysera licensvillkoren och ta fram en strategi och policy för era utvecklare kring dessa frågor? Genom våra tjänster Avtalsanalys och IPR-strategi kan ni enkelt boka ett uppstartsmöte för närmare genomgång utan kostnad. För vidare rådgivning är ni även välkomna att kontakta mig.


Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan