Fråga: Delägare vill lämna/bli utköpt - vad gäller om inget aktieägaravtal finns?
Jag äger ett aktiebolag tillsammans med mitt ex, med en ägarfördelning på 50%-50%. Det rör sig om en e-handelsverksamhet som inte har varit framgångsrik. Jag önskar lämna företaget och har erbjudit mig att betala min andel av skulderna, så att hon kan behålla företaget, men tyvärr vägrar hon att acceptera det. Hon är inte heller villig att betala sin del av skulderna, vilket skulle göra det möjligt för mig att överta företaget. Hon motsätter sig även att lägga ner företaget. Vi har inget aktieägaravtal som reglerar detta. Kan hon tvinga mig att stanna kvar i företaget? Vilka alternativ har jag i denna situation?
Legalbuddy svarar

Tack för att du vänder dig till oss med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller om en delägare vill lämna ett bolaget.


Aktiebolagslagen och avsaknaden av aktieägaravtal

Aktiebolagslagen (ABL) innehåller inga specifika regler om hur en delägare kan tvingas lösa ut en annan delägare som vill lämna ett bolag. Om en delägare vill sälja sina aktier eller avsluta sitt engagemang i bolaget måste man först titta på vad som regleras i ett eventuellt aktieägaravtal. I ditt fall finns dock inget sådant avtal. Utan ett aktieägaravtal har du ingen lagstadgad rätt att få dina aktier inlösta av bolaget eller av den andra delägaren. Situationen blir därför en förhandlingsfråga mellan dig och din ex-partner.


Alternativa lösningar

  1. Försäljning av aktier till tredje part: Ett alternativ är att försöka sälja dina aktier till en extern köpare. Detta förutsätter oftast att din ex-partner godtar att en ny delägare kommer in i bolaget, vilket kan vara en förhandlingspunkt.
  2. Överenskommelse om utköp: I avsaknad av ett aktieägaravtal måste ni komma överens om villkoren för ett eventuellt utköp. Detta innebär att ni förhandlar om pris och betalningsvillkor. Det är viktigt att notera att det inte finns någon skyldighet för din ex-partner att köpa ut dina aktier om hon inte vill.
  3. Avveckling av bolaget: Om verksamheten är olönsam och båda parter är villiga att avsluta samarbetet, kan en frivillig likvidation vara en möjlig lösning. Likvidation innebär att bolagets tillgångar säljs och eventuella intäkter fördelas efter att skulderna har betalats. För detta krävs att ni är överens om detta.


Slutsats och rekommendation

Om ni inte kan komma överens kan du behöva vara kvar som passiv delägare. För att undvika framtida konflikter och osäkerhet rekommenderas att ni försöker komma överens om en lösning som fungerar för båda parter. Sammanfattningsvis har du, i avsaknad av ett aktieägaravtal, ingen automatisk rätt att lämna bolaget utan att hitta en lösning tillsammans med din ex-partner. Vi rekommenderar att ni diskuterar möjliga lösningar såsom försäljning av aktierna, ett utköp, eller avveckling av bolaget. Önskar du vidare hjälp eller vill bolla under ett coachingmöte så kan du boka det på nedan länk.

Få hjälp med att lösa en delägartvist.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Dags att bilda bolag? Det är mycket att tänka på, men vi har sammanfattat de viktigaste sakerna för dig. 

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan