Fråga: Vad gäller när en delägare försöker utesluta en annan?
Hejsan! Jag är del ägare på 50 procent i ett företag. Nu vill min kompanjon sparka mig . Han vill behålla företaget. jag sade att jag vill sälja min del men han säg nej det är mitt företag Jag har aktieboken med mig det står 50 procent till mig . Så han av registrerade mig från bolagsverket Så jag behöver hjälp vad kan jag göra tack så mycket Med vänlig hälsning
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan går vi igenom vad som gäller vid ägartvister och vilka åtgärder du kan vidta.


Dina rättigheter som 50 % delägare

Eftersom du äger 50 % av aktierna i bolaget har du samma beslutanderätt som din kompanjon. Ingen av er kan ensidigt utesluta den andra eller fatta avgörande beslut utan samtycke, om det inte finns ett aktieägaravtal som säger annat. Det är också viktigt att förstå att Bolagsverket inte hanterar ägarförhållanden, utan enbart registrering av styrelse och firmatecknare. Om din kompanjon har avregistrerat dig från Bolagsverket handlar det sannolikt om en förändring i styrelsen, men detta påverkar inte ditt ägande av aktier i bolaget.


Granska aktieägaravtal

För att hantera situationen bör du börja med att granska aktieboken och eventuella bolagsdokument. Eftersom du äger 50 % av aktierna, ska detta framgå tydligt i aktieboken. Om ni tidigare har upprättat ett aktieägaravtal kan det finnas regler om hur en sådan här situation ska lösas. Ett aktieägaravtal kan exempelvis innehålla bestämmelser om hur aktier får överlåtas och om det finns en rätt eller skyldighet att köpa ut en delägare vid en konflikt.

Om det inte finns ett aktieägaravtal och din kompanjon försöker ta kontroll över bolaget utan din medverkan, kan du kräva att en extra bolagsstämma hålls för att reda ut situationen. Som aktieägare har du rätt att kräva insyn i bolaget och delta i beslut som rör företagets framtid. Om du tidigare varit styrelseledamot kan du också ha rätt att begära ut protokoll och andra handlingar för att se vilka beslut som har fattats. Om du vill sälja dina aktier är första steget att fastställa ett marknadsmässigt pris. I vissa fall kan du även sälja aktierna till en extern köpare, men detta beror på vad som står i bolagsordningen och eventuellt aktieägaravtal.


Felaktigt avregistrerad som styrelse

Om du har blivit felaktigt avregistrerad som styrelseledamot kan du anmäla detta till Bolagsverket och kräva att ändringen rättas. Om din kompanjon har försökt genomföra ändringar utan din medverkan kan detta i vissa fall ogiltigförklaras.

Slutligen kan det bli aktuellt att ta hjälp av juridisk expertis för att lösa situationen. Om ni inte kan komma överens kan medling, förhandling eller i sista hand rättsliga åtgärder vara nödvändiga.


Sammanfattning

Om du behöver hjälp att ta fram en handlingsplan och förstå dina rättigheter i detalj, rekommenderar vi att du bokar ett coachingmöte med en av våra jurister. Då kan vi gå igenom din situation och säkerställa att du vidtar rätt åtgärder för att skydda ditt ägande och din position i bolaget.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med att lösa en delägartvist.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan