Fråga: Extra anställning under kortidspermittering
Hej Legalbuddy! Vi har en anställd som vi behöver permittera. Hen undrar om det är ok för hen att arbeta extra vid sidan av, på en annat jobb. Hur ser reglerna ut och påverkar det vår möjlighet att få kompensation för denna person?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Legalbuddy!


Svaret på din fråga beror på om den anställde är arbetar deltid eller heltid.


Deltid

Om personen ifråga är anställd på deltid finns möjlighet för denne att arbeta extra för en annan arbetsgivare. Det gäller däremot inte för att ersätta de timmar som den anställde blivit permitterad utan enbart för mellanskillnaden mellan ordinarie anställningsgraden och heltid. Om den anställde exempelvis arbetar deltid 30 timmar i veckan och blir permitterad så kan den anställde söka en extra anställning hos annan arbetsgivare för skillnaden mellan 30 timmar (deltid) och 40 timmar (heltid). Den anställde kan alltså arbeta extra tio timmar i veckan för annan arbetsgivare.


Heltid

Om den anställde i fråga istället är anställd på heltid och tidigare inte haft en extra anställning så kan den anställde inte påbörja en sådan anställningen nu under korttidspermitteringen. Bara om den anställde hade en extra anställning sedan tidigare har denne rätt att jobba vidare, men endast i samma omfattning som tidigare.


Inskränkningar

Tänk på att det finns vissa inskränkningar i rätten att arbeta för annan arbetsgivare. Enligt lojalitetsplikten som omfattar den ordinarie anställningen får den anställde inte bedriva eller ta anställning hos en konkurrerande verksamhet. Det är inte heller ovanligt att anställningsavtal innehåller bestämmelser om att bisysslor uttryckligen ska godkännas av dig som arbetsgivaren. Oavsett om anställningsavtalet innehåller en sådan bestämmelse är det viktigt att den anställde informerar dig som arbetsgivare om denne avser att ta en extra anställning.


Hoppas du fick svar på din fråga, om du önskar mer vägledning eller rådgivning så är du varmt välkommen att boka in ett coachingmöte nedan!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att ta fram ett förslag till incitamentsprogram som passar ditt företag

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan