Fråga: Finns det några nackdelar med att skydda sitt varumärke i EU?
Hej, jag driver ett svenskt företag som nyligen även öppnade upp en butik i Danmark. Bolaget är inte varumärkesregistrerat någonstans varför jag nu undersöker mina möjligheter. Jag har sett att man kan registrera ett varumärke inom hela EU. Är det förmånligt att registrera inom EU eller finns det nackdelar med att göra så istället för att registrera nationellt?
Legalbuddy svarar

Önskar du etablera ditt företag i andra europeiska länder än Sverige, är det en god idé att skydda ditt varumärke inom hela EU. Samtidigt finns också ett par nackdelar med en sådan registrering – eller kanske snarare faktorer som kan försvåra ett godkännande. Dessa är viktiga att känna till innan du går vidare och fattar beslut om vad som är bäst för din verksamhet. 


Nackdelarna med varumärkesskydd inom EU är framförallt: 

Registrering av EU-varumärke kan nekas om det tidigare funnits ett liknande skyddat varumärke i något EU-land. Ägarna av det tidigare varumärket har möjlighet att bestrida nyregistrering, varpå din ansökan riskerar att avslås. 


Kostnaden för varumärkesskydd inom hela EU är lite högre än om du bara ansöker i ett par eller några länder.  Varumärkets särprägel bedöms på samtliga språk inom EU. Eftersom ett varumärke inte får vara alltför deskriptivt för att godkännas är det viktigt att ditt märke inte är för beskrivande på vare sig svenska eller något annat EU-språk. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett coachingmöte för att få hjälp med ditt varumärkesskydd.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så skyddar du ditt varumärke inför en utlandsexpansion 

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan