Fråga: Vad är fördelarna med att ha ett aktiebolag framför enskild firma?
Vi har fått rådet att starta ett aktiebolag. Varför är det bättre att ha ett aktiebolag än t ex en enskild firma?
Legalbuddy svarar

Den viktigaste skillnaden mellan aktiebolag jämfört med enskild firma är ditt risktagande som privatperson. I ett aktiebolag är din risk begränsad till det kapital du investerat i bolaget, dvs insatsen. Du har därmed inget personligt ansvar om bolaget får ekonomiska problem och ådrar sig skulder eller försätts i konkurs. Det finns dock vissa undantag t ex om ditt aktiekapital har förbrukats eller om du inte betalat företagets skatter och avgifter.  Om du driver din verksamhet genom enskild firma är du däremot personligt ansvarig för företagets ekonomi vilket kan medföra stora risker för din privatekonomi.


Att driva verksamhet genom ett aktiebolag har även en del skattemässiga fördelar. Aktiebolag ger möjlighet att samla upp vinster i bolaget. Om du istället driver ditt företag genom en enskild firma skattar du för vinsten privat varje år. 


En nackdel med att starta aktiebolag är att det kräver ett aktiekapital på minst 25 000 kr. För att starta ett aktiebolag behöver en ansökan om registrering göras hos Bolagsverket. Till ansökan ska en stiftelseurkund, bolagsordning och bankintyg upprättas och bifogas. Att starta en enskild firma kräver däremot inget startkapital och det är frivilligt att välja om man vill registrera företagets namn hos Bolagsverket.


Att starta ett aktiebolag är kanske lite mer komplext jämfört med en enskild firma, men anses av många ha högre status som bolagsform vilket kan ge marknadsfördelar. Aktiebolag är även den bästa bolagsformen att välja om ni ska vara flera delägare eftersom detta inte är möjligt i en enskild firma.

Dags att bilda bolag? Det är mycket att tänka på, men vi har sammanfattat de viktigaste sakerna för dig. 

Missa inte detta när du startar upp verksamheten.

Skapa ett aktieägaravtal till fast pris med hjälp av erfarna affärsjurister.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan