Fråga: Går det att inleda en visstidsanställning med prövotid?
Vi ska anställa en person som ska ha visstidsanställning i två år. Jag har förstått att det inte är möjligt att avsluta en visstidsanställning på förhand. Eftersom två är en lång tid om det skulle visa sig att vi inte är nöjda med personen, undrar jag om det går att inleda visstidsanställningen med en prövotid på sex månader?
Legalbuddy svarar

Det stämmer att en visstidsanställning enligt huvudregeln inte kan avslutas på förhand. Vidare får en visstidsanställning som mest uppgå till sammanlagt 24 månader under en femårsperiod. Enligt Lagen om anställningsskydd (LAS) ska en provanställning övergå till en tillsvidareanställning efter sex månader, i de fall prövotiden inte avbryts. Det finns däremot ingen motsvarande bestämmelse som säger att provanställningen kan övergå i visstidsanställning. Det är därmed inte möjligt att enligt lag kombinera en provanställning och visstidsanställning. 

Innan du skriver ett anställningsavtal - kolla vår checklista över villkor som bör vara med.

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat anställningsavtal till fast pris.

Få hjälp med ett kvalitetssäkrat VD-avtal till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan