Fråga: Har kunden rätt att häva en beställning? Har vi rätt att ta betalt för den del av arbetet som vi utfört?
Hej! En kund (ideell förening) försöker avbryta en order efter att vi i princip utfört hälften av arbetet. Har vi rätt att ta betalt för det utförda arbetet trots att den färdiga produkten inte kommer att levereras?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Din fråga tar sikte på (i) om kunden har rätt att avbryta (häva) en order och (ii) om ni har rätt att ta betalt för den del av arbetet som redan utförts.


Eftersom det gäller ett företag och en ideell förening så är köplagen tillämplig om det gäller en vara. Gäller det en tjänst finns det ingen tillämplig lag som reglerar situationen. Detta innebär att man får se till avtalet och vad parterna kommit överens om. Om det inte finns ett avtal eller om avtalet inte ger ledning får man istället förlita sig på analogier, partsbruk och allmänna avtalsrättsliga principer. Om det är så att ni tidigare har ingått avtal med varandra så kan alltså dessa avtal ge vägledning om hur avtalet ska tolkas och/eller fyllas ut. 

  

Viss ledning kan eventuellt hämtas från 42 § om avbeställning och 29 § om hävning i konsumenttjänstlagen. Man ska däremot vara väldigt försiktig med att dra analogier från konsumenttjänstlagen eftersom lagen är del av konsumentlagstiftningen. Lagtexten är utformad för att skydda konsumenten, vilket gör att man generellt ställer låga krav på beställaren och höga krav på näringsidkaren som ska utföra tjänsten.  

  

Det är mot denna bakgrund inte möjligt att avgöra vad som gäller i er situation. För att ge ett mer adekvat svar krävs att man får granska avtalet som gäller mellan er och studera tidigare avtal som ni eventuellt har ingått med varandra. Utgångspunkten är ni ska fullfölja vad ni kommit överens om. Det innebär att ni ska leverera den vara/tjänst som specificeras i ordern, medan kunden ska betala det överenskomna priset. En beställare kan inte utan vidare välja att häva ett ingått avtal utan att detta aktualiserar en rätt till ersättning för den skada som motparten lider genom avtalsbrottet. 

 

Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy. 

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan