Fråga: Hur gör jag för att registrera ett domännamn?
Hej, jag är i behov av att skapa en hemsida och undrar hur jag går tillväga för att registrera ett domännamn. Är det något jag kan göra själv eller behöver jag ta hjälp av någon?
Legalbuddy svarar

För att registrera ett domännamn så behöver du vända dig till en registrar, som erbjuder domännamn. Exempel på registrarer är Portsgroup, Loopia, one.com etc. Domäner registreras normalt sätt på 1 år åt gången men kan registreras i upp till 10 år. En domän är ens ”varumärke” på internet, alltså en namnrättighet. Det är först till kvarn att registrera domännamn, du har ingen automatisk rätt till din domän bara för att du har ditt bolagsnamn registrerat – som man kan tro. Om du har ett varumärke registrerat kan du anses ha en större rätt till ett visst namn än en annan part som inte har det registrerat som varumärke. Det är alltid bäst att registrera sin domän om den är ledig, då det är betydligt billigare än att försöka köpa loss domänen av någon annan.


En del registrarer hjälper er med registreringen och aktiveringen av domännamnet medan hos andra behöver du själv fylla i informationen som behövs såsom ägaruppgifter. För toppdomäner som .com, .se är det inga särskilda krav för att registrera domännamnet, medan för till exempel .no domäner (Norge) så krävs en närvaro i landet, som ett norskt bolag eller ett norskt personnummer för att få registrera domäner i Norge. Vissa registrarer kan hjälpa till med att erbjuda så kallad lokal kontakt för att uppfylla reglerna. När domänen väl är registrerat så kan det aktiveras och användas till exempel en hemsida eller för att skicka epost. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan