Fråga: Hur gör jag om jag vill överlåta ett varumärke till någon annan?
Hej, vid sidan av mitt vanliga jobb har jag under några års tid bedrivit ett företag. Däremot har mitt intresse för att fortsätta utveckla företaget stannat av vilket gör att jag nu funderar på att likvidera bolaget. Däremot blev jag för en tid sedan kontaktad av ett annat företag som var intresserade av att köpa mitt varumärke. Är det ens möjligt att sälja varumärket och hur går jag isåfall tillväga för att genomföra överlåtelsen?
Legalbuddy svarar

Ett varumärke är en tillgång. 80% av bolagens värde på OMX30 består av immateriella tillgångar. 

 

Det är möjligt att överlåta ett varumärke till en annan part. Om innehavaren och en annan part är överens om en försäljning eller överlåtelse, ska du och köparen skicka en ansökan och överlåtelseavtal till berörd myndighet. I Sverige är myndigheten PRV. PRV tillhandahåller blanketter för överlåtelse av varumärken på deras sajt som behöver fyllas i och skickas in till dem.  

 

Det går att lägga till flera varumärken på samma ansökan. När ärenden skickats in tar de sedan cirka 4 månader innan det blir handlagt. 

 

För varumärken i andra jurisdiktioner kan förfarandet se lite annorlunda ut och det rekommenderas att kontakta ett varumärkesombud för hjälp. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka en gratis varumärkesanalys.

Den optimala guiden för att förstå hur du skyddar ditt varumärke

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan