Fråga: Hur kan jag få till en vinstutdelning som mindre aktieägare?
Hej Legalbuddy, Jag äger 10 % av ett mindre företag som de senaste åren gått med vinst. Trots detta har de andra aktieägarna valt att inte besluta om någon vinstutdelning på årsstämmorna. Jag misstänker att det kommer bli likadant även nästa årsstämma eftersom de gjort det tydligt att de prioriterar att spara överskottet i bolaget. Vi har inte skrivit något aktieägaravtal. Vad kan jag göra åt det här? Måste jag sälja mina aktier för att faktiskt kunna tjäna något på företaget?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för din fråga!


Eftersom du äger 10 % av aktierna i företaget är du en minoritetsägare som omfattas av vissa skyddsregler i aktiebolagslagen (ABL). En sådan regel är den i 18 kap. 11 § ABL som ger minoritetsägare som äger minst 10% av aktierna i bolaget möjlighet att under årsstämman begära en vinstutdelning. Vinstutdelningen ska då motsvara åtminstone hälften av vad som återstår av årets vinst enligt den fastställda balansräkningen vid årsstämman efter att vissa avdrag gjorts.


Avdragen som ska göras består bland annat av de belopp som enligt lag eller bolagsordning måste avsättas till bundet eget kapital och avdrag för en eventuell förlust som överstiger bolagets fria fonder. Det är viktigt att kontrollera i bolagsordningen om det står något särskilt om att en viss del av vinsten ska gå till andra än aktieägarna eftersom det då också ska dras av innan utdelningen sker. Likaså kan det stå skrivet i bolagsordningen att det är möjligt att begära en vinstutdelning även om man äger mindre än 10 % av aktierna, eller att vinstutdelning kan vara större än hälften av det som återstår av vinsten. Bolagsstämman har dock rätt att hindra beslut om vinstutdelning som är högre än 5% av bolagets egna aktiekapital. Slutligen får utdelningar aldrig strida mot försiktighetsregeln i 17 kap. 3 § ABL.

 

Sammanfattningsvis är det möjligt för dig att begära att beslut om vinstutdelning ska tas upp på nästa årsstämma. Vinstutdelningen är begränsad till 50% av årets vinst och utdelningen får inte överstiga 5% av bolagets egna aktiekapital. Om du på bolagsstämman inte har stöd av en majoritet av de aktieägarna kommer du dock inte kunna få ut någon vinst från företaget. Ifall det då är mer lönsamt att sälja din andel är svårt att spekulera kring. Hoppas att detta besvarade din fråga. Om du behöver vägledning och vidare hjälp är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte.

Starta bolag med andra? Då är det viktigt att ha ett avtal mellan er. Kolla denna checklista!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan