Fråga: Hur kan vi täcka likviditetsproblem utan aktieägartillskott?
Vi är ett relativt ungt bolag som nyligen genomförde vår första lyckade investeringsrunda. Vi behöver dessvärre redan ta in nya pengar för att täcka allvarliga likviditetsproblem. Vi har uteslutit aktieägartillskott då inte samtliga aktieägare har möjlighet att ställa upp. Borde vi initiera en ny investeringsrunda och förbereda oss inför nyemission eller finns det andra alternativ att överväga?
Legalbuddy svarar

Hej

När ett bolag befinner sig i behov av kapital kan det välja att anskaffa kapitalet genom nyemission, lån eller aktieägartillskott. Eftersom det senare är uteslutet återstår nyemission eller lån. Fördelen med nyemission är att kapitalet inte behöver återbetalas eftersom bolaget ger aktier i utbyte. Däremot är processen tidskrävande och administrativt komplex.


Ett tillvägagångssätt som kan vara ett lämpligt i er situation är att ta brygglån från en eller flera aktieägare. Brygglån kan ske i form av vanligt lån eller i form av konvertibellån. Ett konvertibellån innebär att långivaren har rätt eller skyldighet att kvitta sin fordran mot aktier i bolaget enligt fastställda villkor när lånets löptid går ut. 


Vilket stadie av finansiering bolaget befinner sig avgör om nyemission eller brygglån är att föredra. Ofta söker bolag brygglån när de befinner sig före eller mellan investeringsrundor. Inför en nyemission kan bolaget ha fördel av att inte ha ett akut kapitalbehov eftersom det i regel medför underläge vid förhandling med potentiella investerare. Genom att ta ett brygglån från befintliga aktieägare kan bolaget täcka kapitalbehovet tills dess att nytt kapital kommer in genom en framtida nyemission. 


Nackdelarna med konvertibellån är att det ofta löper ränta och framförallt har utspädande effekt på bolagets övriga aktieägare när lånet konverteras till aktier i en nyemission. Slutligen bör det förtydligas att brygglån endast kan öka bolagets likviditet och inte aktiekapital eftersom aktiekapitalet först kan ökas om brygglånet senare konverteras till aktier i en nyemission. 

Få hjälp med ett konvertibelprogram till fast pris.

Få hjälp med en nyemission till fast pris.

Kommentarer
Anne Morgan · 22 mar, 2022

Vi erbjuder finans- och investeringslån för alla med speciella affärsbehov. För mer information, kontakta oss på annemorgan9898@gmail.com Från 5 000 € till 200 000 € Från 200 000 € till 900 000 € Gör din förfrågan Tack så mycket E-post: annemorgan9898@gmail.com WhatsApp +380 50 136 5376


Christy Walton · 02 jun, 2022

Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com


Ingrid · 29 jun, 2022

Jag heter Ingrid, jag skulle vilja dela ett anmärkningsvärt vittnesbörd om hur jag fick 200 000 Euro, LÅN genom ELENA NINO kreditinvestering och alla möjliga slag. om du är intresserad av ett lån kontakta via mail: Elenanino0007@gmail.com


Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan