Fråga: Hyreslokal kan inte användas - rätt till nedsatt hyra/ersättning?
I höstas kunde jag under 24 dagar inte använda den kontorslokal jag hyr på grund av att det kom in ett större antal getingar på kontoret vilket det tog hyresvärden 24 dagar att komma tillrätta med. Detta innebar att varken jag eller min, då nyanställda, kollega kunde göra vårt jobb till fullo, en del kunde göras på distans. För detta så begärde jag ekonomisk kompensation och fick till svar att de inte kunde erbjuda mer än 30% av hyran för de 24 dagar jag inte kunde vara på kontoret. Jag tycker att det är orimligt att jag ska behöva betala hyra alls för ett kontor där jag inte kan vistas för att inte tala om att jag varit tvungen att betala lön till en anställd som inte fullt ut kunnat arbeta. Min fråga är hur jag skulle bära mig åt för att gå vidare med det här samt om det ens är värt det, vad skulle då nästa steg bli. De säger att de pratat med en jurist på fastighetsägarna som menar att det inte föreligger någon rätt till ersättning för mig som hyresgäst i detta läge. Stämmer det?
Legalbuddy svarar

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan besvarar vi vilka rättigheter du som hyresgäst har i en situation där du inte kan använda din hyrda lokal som avsett.


I Sverige regleras hyresavtal av 12e kapitlet Jordabalken (JB), ofta refererad till som hyreslagen. Det är viktigt att skilja på regler som gäller för hyra av lokaler och de som gäller för hyra av bostäder, då skyddet för bostäder är mer omfattande än det för lokaler. Dessutom regleras hyresförhållandet av det lokalhyresavtal ni ingått och ni bör därmed i första hand se över om avtalet reglerar vad som gäller om lokalen inte kan användas för avsett ändamål. I avsaknad av avtalsregler ser man till lagens bestämmelser.


Utgångspunkten är att hyresvärden har en skyldighet att se till att lokalen är i ett skick som överensstämmer med hyresavtalet genom hela hyrestiden. Detta innebär att lokalen ska vara i ett brukbart skick för det avsedda ändamålet. Om det uppstår en situation där lokalen inte kan användas som avsett så kan detta ses som en brist i hyresvärden skyldigheter. Av frågan framgår att du inte kunde använda kontorslokalen fullt ut under 24 dagar på grund av en getinginvasion, vilket kan betraktas som en störning i nyttjandet av lokalen. Därför kan du argumenteras för att hyresvärden inte uppfyllt sina åtaganden enligt hyresavtalet.


Vidare framår att hyresvärden erbjudit 30% kompensation för de dagar lokalen inte kunde användas vilket är ett steg i rätt riktning, men om du inte är nöjd med detta kan du förhandla om ersättningens storlek. Det är dock viktigt att först granska ditt hyresavtal för att se om det finns några specifika villkor som reglerar sådana här situationer.


Sammanfattningsvis, det första steget bör vara att försöka nå en överenskommelse med hyresvärden. Om hyresvärden inte tillhandahållit lokalen i det skick som avtalats så kan det vara värt att på nytt framföra de konkreta ekonomiska förlusterna och försöka förhandla om högre ersättning. Hoppas detta besvarade din fråga! Om du behöver hjälp med att utvärdera din situation eller förhandling med hyresvärden, är du välkommen att kontakta oss för juridisk rådgivning.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan