Fråga: Hur importerar man vin från Frankrike till Sverige och vilka kostnader/skatter innebär detta?
Hej! Jag planerar att till hösten starta ett företag i Göteborg som sysslar med distansbaserad utbildning inom vin och vinkunskap. I kurserna ingår att få hemskickat ett paket med upp till 72 små 2cl plastflaskor som innehåller vin för att eleverna skall kunna provsmaka dessa som del av utbildningen. Eleverna gör detta hemma, var de än befinner sig i Sverige. Paketet skickas från ett företag i Frankrike. Min fråga då är om detta är OK med svensk lag, och om det innebär några extra kostnader eller skatter? Jag hittar ingen tillämplig information som passar det här specifika fallet och hoppas att ni kan hjälpa mig med detta. Tack på förhand, Vänliga hälsningar, Nils Bihari-Andersson
Legalbuddy svarar

Hej och tack för din fråga!

 

Vad roligt att du planerar att starta upp din verksamhet! Jag tolkar din fråga som att du är intresserad av att veta vad som gäller för det svenska företaget. Import av vin är huvudsakligen en punktskattefråga och dessvärre inte ett av våra specialistområden, men jag kan kort redogöra för dig vilka regler som blir tillämpliga. Vad gäller import av alkohol till kursdeltagare finns det två sätt som kan vara aktuella för dig. 

 

En möjlighet kan vara att låta beställningen av vinproverna gå via Systembolaget. Deltagarna kan då själva köpa vinpaketet hos Systembolaget. För att kunna hantera importen själv kan du registrera dig som varumottagare hos Skatteverket (i enlighet med 4 kap. 1 § lagen om alkoholskatt). Vad gäller kraven för registrerad varumottagare finns bra information på Skatteverkets hemsida, där du också ansöker om detta. Som registrerad varumottagare åläggs du att betala alkoholskatt när varorna tas emot i Sverige, se 3 och 7b §§ i lagen om alkoholskatt. Om du beställer via systembolaget är alkoholskatten istället ”inkluderad” i priset. 

 

Du kan också låta kursdeltagarna själva beställa vinet som privatimport direkt från leverantören i Frankrike. Om beställning görs direkt hos leverantören på nätet ska svensk alkoholskatt betalas innan alkoholen transporteras till Sverige, se 7a och 7b §§ i lagen om alkoholskatt. Annars riskerar varorna att fastna hos Tullverket.  

 

Vad gäller skatteplikten är alkoholskatten en punktskatt, vilken endast kan undkommas om man själv transporterar vinet till Sverige och vinet är avsett för privat bruk. Var gränsen för privat bruk går är inte fastslaget, men de volymer som du nämner är avsevärt mindre än de volymer som anses vara maximalt för privat bruk, se Tullverkets hemsida. Denna typ av import är dock knappast en praktisk möjlighet i ditt fall.

 

Jag hoppas att mitt svar hjälpte dig med dina funderingar. För närmare frågor hjälper vi dig gärna att komma i kontakt med jurister som är specialiserade på området. 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan