Fråga: Jag har mitt bolagsnamn registrerat, har jag då inte rätt till domännamnet?
Hej, våren 2022 startade jag ett bolag som jag registrerade hos Bolagsverket. Som jag har förstått det så ger denna registrering mig skydd mot att något annat bolag registrerar samma namn. Innebär min registrering hos Bolagsverket att jag även har rätt att registrera namnet som domän eller är det två helt separata processer?
Legalbuddy svarar

Tyvärr inte per automatik. Det är oftast först till kvarn som gäller för domännamn. Det kan finnas möjligheter men ditt case behöver då vara tillräckligt starkt. Du behöver då kunna argumentera för; att du har mer rätt till domännamnet, att innehavaren kan anses ha handlat i ond tro, samt domännamnets ägare inte kan anses ha rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet, då kan det finnas möjligheter till att starta en tvist. Domännamn är även väldigt billiga att registrera generellt vilket gör att många illvilliga personer registrerar domäner som är identiska med ett namn eller snarlika – för att försöka göra olika typer av intrång såsom phishing, hemsidor som tar in känsliga uppgifter, säljer falska varor osv. Förutom dessa kriminella aktörer finns det även personer som köper domäner för att sälja dem dyrt på andrahandsmarknaden, så kallade domainers. Ett varumärkesskydd är en god grund i att få tillbaka domäner som blivit registrerade av någon annan, det optimala skyddet är att både registrera sitt varumärke och domännamn i god tid. Domännamn först och varumärke efter det.  


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan