Fråga: Jag har tappat mitt domänamn! Vad kan jag göra?
Hej, för lite drygt ett år sedan registrerade vi företagets domännamn. Vi inser nu att vi glömt att förnya skyddet vilket gör att vi tappat domännamnet. Vad kan vi göra nu för att behålla domänen?
Legalbuddy svarar

Om förnyelsedatumet var ganska nyss finns stora möjligheter att domänen ligger i karantän i väntan på att släppas fri för registrering igen. Tag i så fall kontakt med din registrar och be dem göra en så kallad Restore och återaktivera domänen. Om det inte går att återaktivera domänen, och den har blivit fri att registrera så registrera den på nytt. Om den har blivit registrerad av en annan part finns egentligen tre alternativ. 


  1. Tvista om domänen juridiskt – om du anser att du har större rätt till domänen än motparten. 
  2. Köpa domänen på andrahandsmarknaden 
  3. Försök få tillbaka domänen genom en backorder/snapback där leverantören försöker registrera domänen om den inte förnyas. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan