Fråga: När kan jag göra vinstutdelning med schablonbeloppet?
Hej! Jag är ensam ägare till ett aktiebolag där styrelsen består av mig och min son. Det är konsultbolag helt utan någon fast egendom, utrustning eller liknande och inga skulder. Bolaget hade ett första förkortat räkenskapsår år 2020 med ett resultat. År 2021 tillfördes ytterligare X antal tkr. Det är osäkert om jag kommer att jobba mer efter nyår, så preliminärt blir det inte aktuellt med varken några nya intäkter eller kostnader år 2022. Jag önskar nu göra årlig vinstutdelning av ”schablonbeloppet” ca 180 tkr och min fråga är nu NÄR jag tidigast på året kan göra utdelning i år 2021, 2022, 2023, 2024 respektive 2025. Hälsningar!
Legalbuddy svarar

Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid vinstutdelning av schablonbeloppet.


Allmänt om 3:12 reglerna

Du som är delägare i fåmansaktiebolag har årligen möjlighet att upp till ett visst gränsbelopp ta en utdelning till en lägre beskattningsgrad (20%). Gränsbeloppet kan beräknas på två sätt - antingen genom förenklingsregeln eller huvudregeln. Förenklingsregeln innebär att gränsbeloppet beräknas med ett schablonbelopp som består av 2,75 inkomstbasbelopp (IBB). För år 2020 är schablonbeloppet 177 100 kr, och för år 2021 är det 183 700 kr.

Den andra beräkningsregeln kallas Huvudregeln och innebär att gränsbeloppet beräknas på anskaffningsvärdet på dina aktier i företaget. 

Du som delägare kan välja vilken av dessa beräkningsmetoder som du vill använda, men du får endast använda förenklingsregeln till ett bolag om du är delägare i flera,


När får du göra utdelning med schablonbeloppet?

Du skriver att bolaget har ett redovisat resultat för år 2020 och 2021, men att du förmodligen inte ska fortsätta jobba och att det därför inte blir aktuellt med nya intäkter för år 2022 och framåt. För att besvara din fråga när du får göra utdelning så gäller generellt att det är tillåtet att göra utdelning först när räkenskapsåret och årsstämman är avslutad. Det innebär i praktiken att utdelning kan ske tidigast dagen efter den sista dagen i ert räkenskapsår. I ert fall innebär det att utdelning för 2021 kan ske tidigast 1 januari 2022 förutsatt att ni är klara med årsbokslutet och även tagit beslut om det på stämman. Behöver ni vidare hjälp av en jurist så är ni välkomna att boka ett gratis coachingmöte med en av våra jurister.


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

AvtalsAutomaten hjälper dig att skapa ett eget sekretessavtal. OBS gratistjänst.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan