Fråga: Kan aktiebolag köpa tillbaka sina egna teckningsoptioner?
Hej Legalbuddy, Vi har gett ut teckningsoptioner till en part som nu valt att inte utnyttja optionsrätten. I avtalet står det att bolaget har rätt att köpa tillbaka teckningsoptionerna i de fall en sådan situation skulle uppstå. Nu är min fråga, kan ett aktiebolag köpa teckningsoptioner i sig själv?
Legalbuddy svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Enligt huvudregeln får aktiebolag inte förvärva eller på annat sätt komma i besittning av egna aktier. Förbudet gäller dock endast för aktier och inte för teckningsoptioner, konvertibler eller andra värdepapper. Det finns alltså inget hinder mot att Bolaget köper tillbaka teckningsoptionerna. Däremot kan själva teckningsoptionen inte utnyttjas till att anskaffa aktier. 


Trots att teckningsoptionen inte kan utnyttjas till att teckna aktier kan det finnas flera skäl till varför ett bolag ändå väljer att köpa tillbaka teckningsoptioner som inte utnyttjas av innehavaren. Framförallt kan det handla om att ha kontroll över bolaget. Istället för att låta en okänd tredje man förvärva och utnyttja teckningsoptionen behåller bolaget rätten att bestämma vilka som kan bli delägare i bolaget. Genom att inte släppa in en ny delägare försvinner dessutom den utspädande effekten för befintliga aktieägares innehav.


Om ni är intresserade av att köpa tillbaka teckningsoptioner bör ni ha i åtanke att beloppet som teckningsoptionen representerar inte får inskränka på bolagets egna kapital, dvs inte överstiga bolagets utdelningsbara medel. 


Vill ni ha hjälp med att analysera avtalet eller har fler frågor gällande teckningsoptionerna vill jag tipsa om vår pakettjänst Avtalsanalys till fast pris. Det inleds med ett 30 minuter kostnadsfritt rådgivningsmöte med en av våra jurister utan krav på förbindelse.


Hoppas du fick svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att kontakta oss!

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp med en nyemission till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan