Fråga: Kan man patentera de mjukvarusystem som man utvecklat? Eller hur ska man annars skydda sig?
Hej Legalbuddy, Vi har utvecklat ett mjukvarusystem som vi skulle vilja skydda. Kan vi t ex patentera detta eller på annat sätt skydda det?
Legalbuddy svarar
Helena Reimers

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

För att ett mjukvarusystem ska kunna patenteras måste det i sig vara en teknisk lösning på ett problem, som är nytt jämfört med det som finns sedan tidigare i den stund ansökan lämnas in, ha uppfinningshöjd, dvs att den tekniska lösningen ska vara ett framsteg från tidigare tillgängliga lösningar och inte uppbart för en tekniskt kunnig person inom området. Uppfinningen ska även har en teknisk effekt. 

Dessa tre krav gäller för alla patentbara lösningar och är i sig inte unikt för just mjukvarusystem.


Huvudregeln är att man inte kan patentera mjukvarusystem i den del man pratar om källkoden för den. Själva källkoden är inte en teknisk lösning utan en läsbar textsammansättning. Text och därmed även källkod skyddas automatiskt av upphovsrättsliga regler i ögonblicket då den skapas såvida källkoden har verkshöjd. Verkshöjd menas med att skapelsen ska vara så pass originell att samma resultat inte skulle skapas oberoende av två personer. Dock är kravet lågt ställt.

När källkoden är den textbaserade delen som inte kan patenteras för sig så kan det då finnas den andra delen av mjukvarusystemet som läser källkoden och exekverar den till en teknisk lösning. Sistnämnda gör att lösningen patentbart eftersom det skulle kunna uppfylla de tre kraven för en patentbar uppfinning. Varje ansökan bedöms från fall till fall.


Det finns ofta delar som inte kan patenteras som man också vill skydda som t ex ett visst tillvägagångssätt som inte har en teknisk effekt t ex en affärsmetod. Denna affärsmetod kan vara en företagshemlighet som bör skyddas därefter dvs internt på företaget genom interna regler och föreskrifter.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att analysera hur dina immateriella tillgångar (IPR) kan skyddas.

Inför en avtalsförhandling eller en möjlig tvist hjälper vid dig med avtalsanalysen till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan