Fråga: Kan man registrera domäner med åäö?
Hej, vårt företagsnamn innehåller ett ö vilket har skapat lite huvudbry nu i samband med att vi ska registrera ett domännamn. Är det möjligt att registrera domänen med ett ö eller måste vi istället skriva in ett o?
Legalbuddy svarar

Under många toppdomäner så som .se och .com är det sedan 00-talet möjligt att registrera domännamn innehållande åäö (och många andra ej latinska tecken). Möjligheten skiljer sig åt och vissa toppdomäner tillåter inte ej latinska tecken. Datorer förstår dock inte åäö utan ej latinska tecken behöver översättas genom så kallad Punycode, som också är inbyggt i webbläsare. Däremot blir det knepigt att ha en mailadress med åäö, där stöds inte översättningen. Så, om ditt företag eller varumärke heter något med åäö så registrera det även som domännamn. 


Hoppas detta besvarade dina funderingar. Om du vill ha hjälp med att skydda ditt varumärke är du varmt välkommen att höra av dig till oss genom att boka ett gratis coachingmöte så hjälper vi dig med din domänhantering.

Prata med en varumärkes- och domänexpert från Portsgroup i 30 minuter (gratis)

Så bör ditt företag jobba med Corporate Domain Management 

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan