Tack för att du vänder dig till oss på Legalbuddy med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för hur du kan gå vidare när du när samarbetet inte fungerar med den andra delägaren.
Aktieägaravtal
När flera grundare driver aktiebolag tillsammans är det viktigt att ingå ett aktieägaravtal i samband med att bolaget grundas. Aktieägaravtalet syftar till att reglera vad som händer om aktieägarna inte kommer överens eller om någon vill lämna bolaget. Aktieägaravtalet blir dels ett verktyg för att på förhand gå igenom vad som förväntas av de olika delägarna i form av aktivitetsplikt, dels ett verktyg för att hantera uppkomna konflikter.
Det framgår inte av frågan om ni har ett aktieägaravtal på plats. Om ett undertecknat aktieägaravtal saknas får man istället se till de bestämmelser som följer av lag eller försöka förhandla fram en lösning. Om ni planerar att fortsätta driva företaget tillsammans bör ni försöka komma överens och ingå ett aktieägaravtal för att hantera situationer som riskerar att uppstå framöver.
Aktiebolagsrättslig reglering
Aktiebolagslagen ger inga särskilda möjligheter för delägare att tvinga ut andra delägare ur verksamheten, med undantag för regeln om inlösen av minoritetsaktier i 22:1 ABL. Dock krävs ett innehav om minst 90 % av aktierna, vilket inte är fallet i er situation.
Överenskommelse om köp av aktier
Fastän du som delägare inte har någon rätt att tvinga delägaren att sälja sina aktier så kan ni fortfarande avtala om en försäljning av aktier. Eftersom ni inte på förhand har kommit överens om exempelvis värdering, får ni förhandla om villkor för försäljningen. För att avgöra pris på aktierna kan man använda sig av en etablerad värderingsprincip. Själva försäljningen görs därefter genom att upprätta ett aktieöverlåtelseavtal, genomföra transaktionen och sist uppdatera aktieboken med det nya innehavet. Dock kan det vara svårt att i praktiken finansiera utköpet av aktier.
Arbetsrättslig reglering
Om det finns ett anställningsavtal så bör ni undersöka hur det är formulerat. Om delägaren inte uppfyller de skyldigheter som följer av anställningsavtalet och allmänna arbetsrättsliga principer kan detta vara grund för uppsägning, men ni bör kontakta oss för vidare vägledning om uppsägning.
Sammantaget
Det är inte ovanligt att det uppstår konflikter mellan aktieägare i ett bolag, bland annat om hur mycket de olika delägarna förväntas arbeta och bidra i verksamheten. Om det inte finns något aktieägaravtal mellan delägarna så ger aktiebolagslagen en begränsad möjlighet att lösa in aktier. Det kan vara aktuellt att börja undersöka vilka möjligheter ni har till att nå en överenskommelse om försäljning av delägarens aktier - avgörande blir om ni kan komma överens om villkoren för försäljningen. Eftersom det framgår av frågan att delägaren inte längre arbetar på det sätt som förväntas kan det även vara relevant att studera anställningsavtalet mellan delägaren och bolaget.
Hoppas detta besvarade din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Legalbuddy och boka in ett gratis coachingmöte.
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!