Fråga: Konkurrensförbud i konsultavtal
Hej! Hur vanligt är det med konkurrensklausul i ett avtal för underkonsult? Hur längre brukar en sådan konkurrensklausul gälla, i snitt?
Legalbuddy svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Konkurrensklausuler är relativt vanliga i konsultavtal, särskilt inom branscher där det finns en risk för att känslig information eller affärshemligheter kan komma att användas i konkurrerande verksamhet. Konkurrensförbudet är utformat för att skydda företagets intressen genom att begränsa konsultens möjlighet att arbeta med konkurrerande företag eller starta egen liknande verksamhet under en viss tid efter avtalets upphörande. Längden på en konkurrensklausul varierar beroende på bransch, konsultens roll och omständigheter i varje enskilt fall. En konkurrensklausul gälla från några månader upp till två år efter avtalets upphörande. Notera att konkurrensförbudet inte får vara oskäligt begränsande och t.ex. innebära ett totalt näringsförbud.


Hoppas detta besvarade din fråga! Önskar du vidare vägledning kan du testa ta fram ett konsultavtal kostnadsfritt eller boka ett coachingmöte nedan.

Skapa ett konsultavtal när du ska anlita extern kompetens eller arbetskraft. OBS gratistjänst


Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan