Fråga: KPO, personaloptioner eller teckningsoptioner – vad ska man välja?
Hej, vi undersöker att ge ut optioner till anställda, vissa nyckelpersoner (konsulter) och kanske även styrelsen. Vi har att KPO är de mest fördelaktiga (administrativt och skattemässigt) men läst att t.ex. konsulter inte kan få KPO:er? Vi behöver hjälp att reda ut hur vi ska göra för de olika personer som ska erbjudas optioner. Hur går vi tillväga?
Legalbuddy svarar

Hej, tack för din fråga!


Det finns olika typer av incitamentsprogram och de tre vanligaste är kvalificerade personaloptioner (KPO:er), personaloptioner eller teckningsoptioner. Om man uppfyller villkoren så är KPO:er i de flesta fall det bästa alternativet på marknaden idag- ta vårt självtest för att se om ditt företag kan ge KPO:er.


Om ditt företag inte uppfyller kraven för KPO så finns andra alternativ. Boka ett gratis möte för att diskutera de olika alternativen med en jurist. 


Förenklat, teckningsoptioner är i regel mer komplicerade än KPO:er då teckningsoptioner kräver en värdering av bolaget finns på plats, att beslut fattas på bolagsstämma och att de registreras hos Bolagsverket. Därför blir teckningsoptioner en dyrare en process för såväl bolaget som de anställda som tvingas ta en högre risk då priset på teckningsoptioner måste knytas till bolagets marknadsvärde. Ett sista alternativ är att låta de anställda köpa aktier i bolaget direkt, antingen från befintliga aktieägare eller genom en nyemission, men detta förutsätter att man är redo att ta in en eller flera nya delägare i bolaget och att transaktionen sker till marknadsvärde. 


Vi har samlat information om fördelar och nackdelar med olika incitamentprogrammen- Läs mer om de olika incitamentsprogram HÄR.


Tveka inte att kontakta oss för att diskutera vad som passar ert företag och de tänkta optionsinnehavarna bäst - boka ett gratis coachingmöte. 

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).


Gör ett gratis självtest för Kvalificerade Personaloptioner

Få hjälp med ett teckningsoptionsprogram till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan