Fråga: Kund genomgår företagsrekonstruktion - kommer vi få betalt för levererade varor?
Hej Vår kund har just meddelat att de kommer göra en företagsrekonstruktion, jag har obetalda fakturor från dem hur förhåller jag mig till nya ordern från dem. Va jag kan läsa så kan jag inte få betalt för de fakturor innan beslutet men vågar man skicka mer varor till dem? Hur länga kan man förväntas att en rekonstruktion tar och hur stor är sannolikheten att jag får betalt för de fakturor jag har pending ?
Legalbuddy svarar

Tack för din fråga!


Att ett företag genomgår en rekonstruktion innebär att företaget försöker återställa sin ekonomiska stabilitet och betala skulder enligt en överenskommen plan. Beroende på hur planen ser ut och vilka prioriteringar som görs kan det påverka när och om du får betalt för dina obetalda fakturor. När en kund genomgår en företagsrekonstruktion så kan det vara så att du inte får betalt för obetalda fakturor på ett tag eller kanske inte alls. Rekonstruktionens längd varierar beroende på hur komplicerad företagets situation är. Det kan ta allt från månader till över ett år. Du kan kontakta företaget för att få en uppfattning om när rekonstruktionen kan vara klar.


Gällande att skicka ytterligare varor till ett kundföretag så kan du överväga att kräva förskottsbetalning eller en annan form av säkerhet för att minimera risken för ytterligare obetalda fakturor. För att besvara din fråga om sannolikheten att få betalt för redan levererade varor, så är det är svårt att avgöra sannolikheten för att du får betalt. Det beror på företagets ekonomiska situation, rekonstruktionsplanen och hur din skuld prioriteras i förhållande till andra skulder. Notera att vid konkurs har leverantörer en låg prioritet jämfört med konkursförvaltarens kostnader, lönefordringar och skatteskulder.


Om du behöver vidare vägledning är du varmt välkommen att boka ett gratis coachingmöte med en av våra jurister.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa en kravbrev till någon som inte betalat en vara eller tjänst.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan