Fråga: Kvalificerade personaloptioner
Hej Jag har fått ett erbjudande om optioner från min arbetsgivare enligt den här länken: http://lwadvisory.se/2019/04/optioner-for-startups-teckningsoptioner-eller-personaloptioner/?gclid=CjwKCAjw74b7BRA_EiwAF8yHFItqm9iDl9M9fAOPBzyDCes0K5iN9i_npoT_VJM_exfUqUNvVQGINxoCbEEQAvD_BwE När jag läser deras FAQ så står det: 1.3.3.1. Anställning och arbete i viss omfattning Optionsinnehavaren ska vara anställd i företaget under intjänandetiden. Arbetstiden ska under denna tid uppgå till i genomsnitt minst 30 timmar per vecka. Som arbetstid räknas semesterledighet med semesterlön och frånvaro till följd av sjukdom, föräldraledighet och andra liknande förhållanden som ersätts inom socialförsäkringssystemet. Tanken är att jag ska vara anställd på 75% vilket är 30 timmar per vecka. För att det verkligen ska bli i genomsnitt 30 timmar per vecka under de tre åren måste man dock räkna även t.ex. karensdagar och röda dagar som arbetstid. Eftersom det gäller så stora belopp vill jag vara helt säker. Därför undrar jag: 1) Räcker det med att jag är anställd på 75% eller behöver jag arbeta mer för att kunna omfattas av de förmånliga reglerna? 2) Finns det någon gräns för hur många veckors semesterledighet med semesterlön man får ha per år?
Legalbuddy svarar

Hej,


Precis som du skriver omfattas termen arbetstid av semesterledighet med semesterlön, frånvaro pga. sjukdom inkl. karensdag, föräldraledighet och liknande förhållanden som ersätts inom socialförsäkringssystemet. Vad gäller semesterledighet finns det ingen lagstadgad gräns för hur mycket semesterledighet med semesterlön du har rätt till utan detta regleras genom avtal med din arbetsgivare. Är du anställd 75 % och arbetar i genomsnitt 30 timmar per vecka uppfyller du således förutsättningarna att erbjudas de förmånliga personaloptionerna.


Har du ytterligare frågor om kvalificerade personaloptioner är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Få hjälp att ta fram ett förslag till incitamentsprogram som passar ditt företag

Få hjälp med ett teckningsoptionsprogram till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan