Fråga: Lämna ut bokföring till styrelseledamot
Kan redovisningskonsult lämna ut verifikationer till ny styrelseledamot (ännu ej registrerad på bolagsverket) för tidigare räkenskapsår? Personen blev 50% aktieägare i februari 2024, fick årsredovisningen med kallelsen till årsstämman för 2023 som hölls i juni 2024 då denne även valdes till ledamot tillsammans med tidigare ledamot. Den nye ledamoten vill nu hänta verifikationerna och jag är osäker på vwm jag kan lämna dessa till.
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Generellt om aktieägares rätt till insyn

Enligt 7 kap. 32-6 § aktiebolagslagen följer styrelse och VD:s upplysningsolikt på stämma samt aktieägares rätt till insyn i aktiebolag med högst tio aktieägare. Av aktiebolagslagen följer att aktieägare rätt att ta del av räkenskaper och andra handlingar som är nödvändiga för att bedöma bolagets ställning och resultat, eller ett visst ärende som ska behandlas vid bolagsstämman. Denna rätt är dock begränsad och sträcker sig inte till detaljerad insyn i exempelvis specifika verifikationer, om inte särskilda skäl föreligger.


Styrelseledamots rätt till insyn

Enligt 8 kap. 4 § ABL har styrelseledamöter en mer omfattande rätt till information och handlingar som är nödvändiga för att de ska kunna fullgöra sina uppdrag. Detta inkluderar även tillgång till verifikationer, eftersom de är en del av bolagets bokföring och kan vara nödvändiga för att förstå bolagets ekonomiska ställning och beslutsunderlag.


Sammanfattning

I detta fall är personen både 50% aktieägare och valts till styrelseledamot vid årsstämman i juni 2024. Trots att personen ännu inte är registrerad som styrelseledamot hos Bolagsverket, är det valet vid stämman som ger rättigheter och skyldigheter som ledamot, t.ex. rätt till information som är nödvändigt för att utföra sitt uppdrag som styrelseledamot, såsom verifikationer för tidigare räkenskapsår.


Troligtvis kan verifikationerna lämnas ut till den nya styrelseledamoten, eftersom denne har rätt till insyn i bolagets räkenskaper och bokföring som en del av sitt uppdrag. Det är viktigt att säkerställa att personen verkligen är den nya styrelseledamoten och att detta är korrekt dokumenterat, till exempel genom protokollet från årsstämman. Vidare bör du undersöka att rätten till information inte reglerats annorlunda i aktieägaravtalet mellan delägarna, t.ex. genom att kontakt med övriga delägare och styrelseledamöter.


Hoppas detta besvarade din fråga! Önskar du vidare vägledning är du välkommen att boka ett kostnadsfritt coachingmöte på nedan länk.

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Misstänker du att bolaget har kapitalbrist? Ladda ned vår checklista för att inte riskera att drabbas av ett personligt betalningsansvar.

Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan