Fråga: Marknadsföring till tidigare kunder - krävs samtycke?
Hej! Jag håller på att utveckla en plattform som hjälper lokala företag som t.ex kiropraktorer med sin kundkontakt och digital närvaro. En fiktion vi ska köra igång med är att hjälpa kunder ”återaktivera” äldre kunder. Vad gäller kring SMS utskick, kan man skicka SMS till tidigare kunder eller måste mina kunder ha bett om godkännande för att motta SMS marknadsföring?
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för din fråga!


Marknadsföring via SMS och e-post regleras enligt svensk rätt av både marknadsföringslagen, lagen om elektronisk Kommunikation (LEK) och GDPR. För utskick av direktmarknadsföring gäller som huvudregel att mottagaren uttryckligen ska ha samtyckt till att ta emot direktmarknadsföring, t.ex. genom att ha bockat i en ruta när de signade upp sig på ett nyhetsbrev. Dock finns det en undantagsregel för marknadsföring via e-post, som brukar kallas en "soft opt-in" eller "befintlig kundrelation", som eventuellt kan tillåta företag att skicka marknadsföringen till tidigare kunder utan att uttryckligen ha inhämtat deras samtycke. För att detta undantag, "soft opt-in", ska kunna användas ser man om följande kriterier är uppfyllda:


  1. Kundrelation - det måste finnas en befintlig kundrelation, d.v.s. att kunden tidigare har beställt varor eller tjänster från kiropraktorn.
  2. Liknande produkter eller tjänster - marknadsföringen får endast avse produkter eller tjänster som liknar det som kunden tidigare har köpt från kiropraktorn. Det måste alltså finnas ett samband mellan vad de köpt tidigare och vad de får reklam om.
  3. Opt-out /unsubscribe - utskicken ska innehålla en tydlig och enkelt sätt för kunden att avregistrera sig från framtida meddelanden, t.ex. genom att i varje mejl inkludera en text om hur kunden avregistrerar sig från ytterligare utskick.


Notera att ovan gäller för e-post och att det inte är helt tydligt om "soft opt-in" kan tillämpas på SMS-utskick. I vissa fall kan reglerna tolkas som mer strikta för SMS. Oavsett om ni använder SMS eller e-post så är det viktigt att ni informerar kunderna om varför de får denna marknadsföring (för att de tidigare varit kund hos X) och tydligt och enkelt visar hur de avregistrerar sig från ytterligare utskick.


Hoppas detta besvarade din fråga. Om du behöver vidare vägledning är du varmt välkommen att boka ett gratis coachingmöte med en av våra jurister.Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Skapa ett biträdesavtal när du processar data för någon annans räkning. OBS gratistjänst

Få hjälp med ett GDPR-säkrat biträdesavtal för personuppgifter till fast pris

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan