Fråga: Måste företag som hyr in arbetstagare erbjuda fast anställning efter två år ELLER betala två löner i ersätning
Hej. Jag har hört om den nya bemanningslagen som får effekt 1/10- 2024. Jag jobbar via bemanningsföretag och kommer vid den tidpunkten varit på ett och samma företag i 24 månader när den nya lagen träder i kraft. Företaget i fråga har sagt att de inte kommer erbjuda en anställning. Behöver de då erbjuda en två månadslöner i kompensation? De hävdar att det bara gäller om man inte hade fått något förslag alls. Vad gäller
Legalbuddy svarar

Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga!


Det stämmer, från och med den 1 oktober 2022 trädde en ny bestämmelse i kraft enligt lagen om uthyrning av arbetstagare. Ett företag som haft en konsult i bemanningssituation inom samma driftsenhet sammanlagt 24 månader, under en 36-månadersperiod, måste erbjuda individen en tillsvidareanställning, alternativt betala två månadslöner.


Det innebär att företaget kan välja att antingen erbjuda fast anställning eller betala ersättningen om två månadslöner. Om företaget inte följer detta så riskerar dem att få betala skadestånd till arbetstagaren för den förlust som uppkommer och för den kränkning som inträffat. Lagändringen är relativt ny och det finns inte ännu rättsfall på området och det är därför svårt att säga hur stort skadestånd kan bli, men troligtvis den ersättning som konsulten har rätt till (två månadslöner) eller mer. 


Hoppas detta besvarade din fråga!
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan