Fråga: När finns det anledning att ta in nytt kapital i ett bolag?
Vi är två unga entreprenörer som byggt en mobil-applikation med goda framtidsutsikter. Hittills klarar sig bolaget bra på det kapital som vi själva har investerat. Vi har däremot börjat fundera på att eventuellt ta in nytt kapital och helt nya investerare. Hur ska vi tänka kring detta och när finns det egentligen anledning att göra det?
Legalbuddy svarar

Det finns flera anledningar till varför ni skulle kunna ta in nytt kapital i bolaget. I goda tider kanske ni vill finansiera en expansion och nya investeringar, medan det i sämre tider kan finnas behov av kapital för att lösa diverse likviditetsproblem. Ni kanske vill få in kapital för att öka aktiekapitalet i bolaget då bolag med ett stort aktiekapital inger mer förtroende. Genom att ha ett stort aktiekapital visar ni på att mer kapital kommer att vara kvar i bolaget och att det inte kan delas ut till er aktieägare. Det kan också vara lättare att få lån på banken om bolaget har en större del av det egna kapitalet som registrerat aktiekapital. 

 

Kapital kan finansieras både från er som befintliga aktieägare eller externa aktörer - investerare, riskkapitalister eller affärsänglar. Det här är människor som kan tänka sig att satsa pengar i ert bolag i utbyte mot en ägarandel. När ni tar in riskkapital så bestämmer ni er samtidigt för att acceptera andra delägare i ert bolag. Delägarna kan senare komma att bytas ut tillföljd av att investeren vill få tillbaka sina pengar och göra en så kallad ”exit”, det vill säga sälja sin andel till nya investerare. 


Att få nya delägare genom riskkapital är därför som vilket kompanjonskap som helst i och med att ni kommer att få nya partners att driva bolaget med. Om ni är på jakt efter investerare är det bra att ha i åtanke att möjliga investerare kan finnas överallt, inte minst i ert kontaktnät. Det finns även en mängd startup-hubbar som hjälper företag att knyta kontakter, och där fokus ligger på tillväxt. Några av dessa är SUP46 och H2 Health Hub i Stockholm, GLab i Göteborg och Fasttrack Malmö. 

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Starta bolag med andra? Då är det viktigt att ha ett avtal mellan er. Kolla denna checklista!

Prata med en av våra affärsjurister i 30 minuter (gratis).

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan