Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!
Om du och en annan delägare äger 50 % var i bolaget och ni inte kan komma överens i frågan om styrelseval så kan det leda till en jobbig situation. Nedan redovisas först vad för typ av problem som kan uppstå och därefter presenteras lösningar på denna situation.
Först och främst, aktiebolagslagen (”ABL”) är inte särskilt väl anpassad till situationen där två ägare äger 50 % av bolaget var. I sådana situationer kan det uppstå problem med att fatta beslut och delägarna kan hamna i ett s.k. dödläge där de inte kommer vidare. Här kan du läsa mer om dödläge vid beslutsprocesser i bolag där delägarna äger 50 % vardera.
Just vad det gäller din fråga så innebär lagstiftningen i ABL att frågan om styrelseval kan komma att avgöras av slumpen. Styrelsen utser ofta inom sig en ordförande, men om du och den andre delägaren inte kan komma överens om vem som ska vara ordförande så avgörs även frågan om ordförandeskap av slumpen enligt 7.41 ABL. Det får stor praktisk betydelse vem som lottas fram. Om ni inte aktivt valt att avtala bort det så har nämligen ordförande utslagsröst, vilket innebär att den av er som av en slump utses till ordförande får väldigt mycket makt.
En sådan situation kan såklart ställa till med problem men det finns olika lösningar som exempelvis att ni turas om att vara ordförande vartannat år alternativt att ni kommer överens om att ordförande inte ska ha utslagsröst. Om ni bestämmer er för det senare så det viktigt att se till att ni har processer för att inte hamna i ett dödläge där ni inte kan fatta beslut som är viktiga för bolagets verksamhet. Detta kan ni reglera i ett aktieägaravtal.
För att sammanfatta, om ni inte kan uppnå majoritet i frågan om vem som ska utses till ordförande så avgörs frågan genom lottning, vilket i sig innebär att en delägare överlämnar betydande makt åt slumpen. För att undvika en sådan situation så kan man i förebyggande syfte avtala om detta i ett aktieägaravtal.
Testa att skriva ditt eget på Legalbuddy Plus eller ta hjälp av en av våra jurister. Börja med att boka ett gratis coachingmöte!
Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.
Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!