Fråga: Omfattas andrahandsuthyrning av stödet för hyresrabatt?
Hej, Jag har ett förstahandskontrakt för en mindre lokal som jag sedan april 2018 hyr ut till en person som bedriver skönhetssalong. Kan jag, trots att jag inte är hyresvärd, erbjuda min hyrestagare hyresrabatt och få ersättning av staten? Tacksam för svar!
Legalbuddy svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! 


Genom det nya stödet kan en hyresvärd som tillfälligt sänkt den fasta hyran för hyresgäster under perioden 1 april - 30 juni 2020 söka kompensation för upp emot 50 procent av

inkomstbortfallet. Bedömningen av om stödet ska beviljas fungerar på samma sätt vid förstahandsuthyrning som vid andrahandsuthyrning av lokal. Vid andrahandsuthyrning intar du rollen som hyresvärd och andrahandshyresgästen rollen som hyresgäst. Om kriterierna i övrigt är uppfyllda innebär det att du kan beviljas stöd om du beslutar dig för att erbjuda din hyresgäst tillfällig hyresrabatt.


De huvudsakliga förutsättningarna för att beviljas stödet är följande:

·       att hyresförhållandet har inletts senast den 1 mars 2020; och

·       att hyrestagaren är verksam inom en s.k. utsatt bransch

(vilken skönhetsvård är klassad som); och

·       att avtalet om rabatt på den fasta hyran senast ingåtts den 30 juni 2020; samt

·       att villkoren i övrigt är oförändrade. 


Eftersom att hyresförhållandet mellan dig och din hyresgäst inleddes före den 1 mars 2020 och att skönhetssalong är klassad som en s.k. utsatt bransch, är de två första kriterierna uppfyllda. Dessutom är det inte för sent att ansöka om stödet varför det kan föreligga goda förutsättningar i ditt fall. Det bör även nämnas att rabatten inte behöver omfatta samtliga månadshyror under perioden 1 april till och med 30 juni 2020. Du som hyresvärd kan alltså erhålla stöd för rabatt som endast lämnas under en eller två månader inom den aktuella perioden. 


Ladda gärna ned vårat whitepaper ”Hyresrabatt” nedan för att ta del av samtliga kriterier och information om hur du ansöker om stödet.


Lycka till!

Misstänker du att bolaget har kapitalbrist? Ladda ned vår checklista för att inte riskera att drabbas av ett personligt betalningsansvar.

Få hjälp att kvalitetssäkra kallelse och stämmoprotokoll inför stämma till fast pris.

Friendly image
Plus
Behöver du snabbare svar?
Testa Legalbuddy Plus gratis i en månad och få snabbare svar, möjligheten att ställa frågor privat och tillgång till vår juridiska avdelning.

Behöver du juridiska muskler i din verksamhet?

Testa vår digitala bolagsjurist gratis i 1 månad
- Juridiskt stöd och avtalshantering för företag

Ställ en fråga inom alla affärsjuridiska rättsområden.

Du får en utredning från våra jurister inom 5 arbetsdagar, helt gratis!

Skriv frågan